Springen naar inhoud

- - - - -

Cannabis gebruik en het risico op psychose


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 maart 2010 - 21:24

Er is nog steeds wat discussie over, maar er komt toch meer en meer overeenstemming over het feit dat regelmatig Cannabisgebruik het risico op de ontwikkeling van psychosen verhoogt.
Een psychose wordt in Wikipedia als volgt omschreven:

Een psychose is een psychiatrisch toestandsbeeld (psychische aandoening), waarbij de patiŽnt het normale contact met de - door zijn omgeving ervaren - werkelijkheid geheel of gedeeltelijk kwijt is.

De bekendste vormen van psychosen zijn hallucinaties:

Een hallucinatie is een zintuiglijke perceptie, die als werkelijkheid wordt ervaren door degene die hallucineert, maar die niettemin niet overeenkomt met wat er in de realiteit gebeurt. Anders gezegd: een hallucinatie is een waarneming waarbij de prikkel uit de buitenwereld ontbreekt

Zo ziet de persoon bijvoorbeeld iets dat er in realiteit niet is.
En anderzijds wanen:

Een waan is het koesteren van denkbeelden die niet overeenkomen met algemeen geaccepteerde opvattingen en/of ideeŽn waarvan de patiŽnt niet af te brengen is met logisch redeneren.

Het ging om een prospectieve cohortstudie waarin 3801 jong volwassenen werden gevolgd die geboren werden tussen 1981 en 1984. Daaruit bleek dat het risico op psychosen vooral optreedt bij jong volwassenen die al op jonge leeftijd Cannabis gebruikten.

CONTEXT: Prospective cohort studies have identified an association between cannabis use and later psychosis-related outcomes, but concerns remain about unmeasured confounding variables. The use of sibling pair analysis reduces the influence of unmeasured residual confounding.
...
PARTICIPANTS: Three thousand eight hundred one young adults born between 1981 and 1984 as part of the Mater-University Study of Pregnancy.
MAIN OUTCOME MEASURES: Cannabis use and 3 psychosis-related outcomes (nonaffective psychosis, hallucinations, and Peters et al Delusions Inventory score) were assessed at the 21-year follow-up. Associations between duration since first cannabis use and psychosis-related outcomes were examined using logistic regression adjusted for sex, age, parental mental illness, and hallucinations at the 14-year follow-up. Within 228 sibling pairs, the association between within-pair differences in duration since first cannabis use and Peters et al Delusions Inventory score was examined with general linear modeling. The potential impact of attrition was examined.
RESULTS: Duration since first cannabis use was associated with all 3 psychosis-related outcomes. For those with duration since first cannabis use of 6 or more years, there was a significantly increased risk of
(1) nonaffective psychosis (adjusted odds ratio, 2.2; 95% confidence interval, 1.1-4.5),
(2) being in the highest quartile of Peters et al Delusions Inventory score (adjusted odds ratio, 4.2; 95% confidence interval, 4.2-5.8),
and (3) hallucinations (adjusted odds ratio, 2.8; 95% confidence interval, 1.9-4.1).
Within sibling pairs, duration since first cannabis use and higher scores on the Peters et al Delusions Inventory remained significantly associated.
CONCLUSIONS: Early cannabis use is associated with psychosis-related outcomes in young adults. The use of sibling pairs reduces the likelihood that unmeasured confounding explains these findings. This study provides further support for the hypothesis that early cannabis use is a risk-modifying factor for psychosis-related outcomes in young adults.

uit: McGrath, Welham et all, Association Between Cannabis Use and Psychosis-Related Outcomes Using Sibling Pair Analysis in a Cohort of Young Adults, Arch. Gen. Psychiatry, 2010 Mar. 1

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 11 maart 2010 - 19:41

Dan rest nog steeds de vraag of mensen die al aanleg hebben om psychoses te ontwikkelen sneller cannabis gebruiken.
Dat er een verband is geloof ik meteen; welke richting dit verband heeft blijft een beetje de vraag.

Ze moeten eigenlijk een grote twin study opzetten ipv alleen siblings. Van een heel groot aantal tweelingen (liefst ťťneiig) moeten ze de paren includeren waarvan ťťn cannabis gebruikt en de ander niet ťn de paren includeren waarvan ťťn psychotisch is en de ander niet. Van de eerste paren zet je een prospectief onderoek op en kijk je of er proefpersonen zijn die schizofrenie of psychoses ontwikkelen. Van de tweede paren ga je retrospectief kijken of er sprake was van cannabisgebruik in het verleden.

Als je dan in je prospectieve onderzoek ziet dat degene die cannabis gebruikten significant meer psychoses ontwikkelden en tevens in je retrospectieve groep ziet dat degene die schizofrenie ontwikkelden significant meer cannabis gebruikten in tegenstelling tot hun genetisch identieke broers of zussen, je een heel eind komt met het aantonen van een causaal verband. Je corrigeert dan voor genetische aanleg.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

MrLunk

  MrLunk


 • 0 - 25 berichten
 • 19 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 juli 2014 - 18:55

Resultaten van een langetermijnstudie tonen aan dat marihuana niet in verband staat met het ontwikkelen van psychische aandoeningen.

 

Een vierjarig onderzoek naar de effecten van alcohol-, tabak- en cannabis gebruik op het risico van psychoses is recent gepubliceerd in het tijdschrift Schizophrenia Research. Dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Calgary, volgde, vier jaar lang, 170 personen die een hoog risico liepen op het ontwikkelen van een psychose. Het gebruik van de stoffen werd geanalyseerd en ook wat de effecten waren op de psychische gezondheid op de lange termijn.

 

Er werd ontdekt dat het gebruik van deze stoffen aanzienlijk hoger lag bij personen met psychose of schizofrenie, dan bij personen die hier niet aan leden, maar dat er geen bewijs was om cannabis werkelijk te koppelen aan het ontwikkelen van dergelijke aandoeningen. Wat zij echter wel ontdekten, misschien niet verrassend, was dat áls er al iets een psychose veroorzaakt, dat dat alcohol is.

 

Jean Addington, de hoofdonderzoeker en auteur schreef: "Resultaten onthullen dat matig gebruik van alcohol wel bijdroeg aan de voorspelling van psychose in het klinische hoge risico, maar niet het gebruik van cannabis of tabak bij de aanvang."

Bron:

"Impact of substance use on conversion to psychosis in youth at clinical high risk of psychosis"


#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9751 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 juli 2014 - 01:44

Misschien zit de sleutel hier in het gelijktijdig gebruik van cannabis en alcohol. Het is me niet direct duidelijk hoe men dit heet uitgesloten, maar ik kan me zo voorstellen dat regelmatige drinkers die daarnaast ook cannabis gebruiken een hoger risico lopen vergeleken met mensen die wel cannabis maar geen alcohol gebruiken, en mensen die geen alcohol maar wel cannabis gebruiken.

Victory through technology

#5

MrLunk

  MrLunk


 • 0 - 25 berichten
 • 19 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 juli 2014 - 12:23

Harvard: Marijuana Doesn’t Cause Schizophrenia
By John M. Grohol, Psy.D.
Reviewed by John M. Grohol, Psy.D. on December 10, 2013
Link:
http://psychcentral....enia/63148.html
- - - - - - -


Marijuana Does Not Cause Schizophrenia, Harvard Study Finds
LeafScience Link:
http://www.leafscien...rd-study-finds/
- - - - - - -


A controlled family study of cannabis users with and without psychosis
Conclusions
The results of the current study suggest that having an increased familial morbid risk for schizophrenia may be the underlying basis for schizophrenia in cannabis users and not cannabis use by itself.
Link:
http://www.schres-jo...0610-5/abstract

- - - - - - -      

Veranderd door MrLunk, 13 juli 2014 - 12:23


#6

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 19 juli 2014 - 01:56

Dat er geen oorzakelijk verband is, is inderdaad al redelijk duidelijk aangetoond. Dit betekent echter niet dat er géén verband is. Het lijkt er vooral op dat jongeren met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychoses een hogere kans hebben om deze ziektes effectief te krijgen als ze ook cannabis beginnen gebruiken op jonge leeftijd. In die zin dat het ervoor zorgt dat ze vroeger psychotisch kunnen worden, dat de ziekte ernstiger kan ontwikkelen en een ernstiger afloop kan hebben. Dit wil evengoed zeggen dat, zonder cannabisgebruik, een aantal van die jongeren geen psychotische stoornis zouden gekregen hebben, want met een genetische kwetsbaarheid voor psychoses alléén, is het bijlange niet zo dat je steeds psychotisch wordt.
Vermoedelijk zijn er nog een aantal andere factoren die ook mede de link verklaren, zoals stress.
Dit is ook precies het besluit van de studie die ik aanhaalde in mijn openingsbericht:

Daaruit bleek dat het risico op psychosen vooral optreedt bij jong volwassenen die al op jonge leeftijd Cannabis gebruikten.

 
Ik lees in één van jouw eigen links, die je hierboven aanhaalt (http://www.leafscien...rd-study-finds/):

In summary, we conclude that cannabis does not cause psychosis by itself. In genetically vulnerable individuals, while cannabis may modify the illness onset, severity and outcome, there is no evidence from this study that it can cause the psychosis.

Dit besluit mis ik in jouw berichtjes. Is er een reden waarom je dit er niet bij vermeldt? Het ging in het eerste bericht zelfs niet eens om een oorzakelijk verband, dus dat is alvast geen reden om het niet te vermelden in jouw bericht. In de studie in het eerste bericht wordt immers vermeld dat er een verband is, zonder dat deze benoemd wordt als oorzakelijk.
 
In de quote spreekt men trouwens van psychose, terwijl men het voorkomen van schizofrenie onderzocht. Uit de volledige tekst van dit artikel (http://www.schres-jo...0610-5/fulltext), heb ik de indruk dat het om psychoses gelinkt aan schizofrenie gaat.
 
Ik vind bovenstaande quote trouwens nog steeds verontrustend, zeker als je beseft dat een genetische kwetsbaarheid voor psychoses/ schizofrenie bijlange niet zo zeldzaam is bij jongeren (en ouderen). En dat een ziekte als schizofrenie in veel gevallen echt wel ernstig is.
 
- http://www.sciencedi...278584613001620
- http://www.ncbi.nlm....les/PMC2931552/
- http://www.ncbi.nlm....les/PMC4033190/
- http://link.springer...0429-014-0018-7
- http://journals.camb...03329171200205X
- http://www.sciencedi...920996414001959
- http://schizophrenia.../39/2/251.short
 
Dido

Veranderd door Dido, 19 juli 2014 - 03:26

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures