Springen naar inhoud

Vertraging motortje


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Paapsaak

  Paapsaak


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2010 - 15:17

Hallo,

Voor ons natuurkunde PO moesten we een gordijnopener bouwen. Naja dat hoef ik allemaal niet te vertellen. Het gaat erom dat we in ons verslag de natuurkundige waarde van het ontwerp moeten beschrijven. Een van de dingen die we moeten verklaren is de vertraging van het motortje. We hebben een servo motortje gebruikt, omdat die een "goede vertraging" heeft. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoelt?

Wij dachten dat een motortje met een "goede vertraging" langzamer draait dan een "normaal motortje" maar wel meer kracht kan leveren.

Als je naar de formule F = m * a kijkt zou je kunnen beredeneren: De m is het gewicht van het gordijn, die blijft hetzelfde. En wanneer de vertraging a heel groot wordt, wordt de F ook heel groot.

En als je dan kijkt naar de formule P = m * a * v dan kan je beredeneren: De p van het motortje blijft gelijk, de m van de gordijnen blijft gelijk. Dus wanneer de a heel groot wordt, wordt de snelheid heel klein. Dat komt dus overeen met wat wij dachten. Maar de a staat toch voor versnelling, en niet voor vertraging? En wat wordt eigenlijk bedoelt met vertraging? Het motortje vertraagt toch niet ofzo?

Zou iemand hier iets meer duidelijkheid over kunnen geven?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 11 maart 2010 - 23:56

Maar de a staat toch voor versnelling, en niet voor vertraging?

Vergeet aub het woord "vertraging", dat bestaat in elk geval in de natuurkunde niet als grootheid. Als een voorwerp in de volksmond "vertraagt", heeft het simpelweg een negatieve versnelling. Een remmende (fatsoenlijk onderhouden) personenauto kan zo een versnelling a= -8 m/sē wel halen bij een noodstop.

En wat wordt eigenlijk bedoelt met vertraging? Het motortje vertraagt toch niet ofzo?


De term "vertraging" wordt hier gebruikt als een overbrengingsverhouding: Het motortje draait bijvoorbeeld 1000 rpm, maar door middel van een tandwielsysteem o.i.d. draait het wieltje dat over de gordijnrail en zo de het gordijn opentrekt (of hoe dat systeem ook precies in elkaar zit) bijvoorbeeld maar 50 rpm. Je hebt dan te maken met een vertraging/overbrengingsverhouding van 20:1.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 12 maart 2010 - 12:57

Ben je zeker dat het niet over de 'inertie' of traagheid van de motor gaat? Dus dat je een grotere kracht moet zetten op de arm om een grotere versnelling te krijgen, doordat de servo een grote traagheid heeft?

Iets anders waar het kan over gaan is de vertraging van de motor in termen van de PID-regelaar die in je servo zit. Een motor die sneller vertraagd, gaat minder overshoot hebben dan een servomotor die minder goed afremt. Gaat het misschien hier over?

Van een "vertraging" van servo's heb ik nog nooit gehoord, en ik weet er nochtans wel een en ander van af.

Overigens is het aangenaam om als je crosspost ook links te geven naar de andere fora: http://forum.scholie....php?p=30280954
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures