Springen naar inhoud

Psa waarde bepaling: nauwkeurigheid


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wimpie44

    Wimpie44


  • >250 berichten
  • 429 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 maart 2010 - 00:48

Als de prostaat bij mannen verwijderd is, wordt de PSA waarde regelmatig gecontroleerd. Die waarde kom je vaak in 2 cijfers achter de komma tegen, maar ook met 1 cijfer achter de komma. PSA waarde is in die situaties een prostaat kanker tumor marker, omdat de prostaat verwijderd is. Daarbij is de PSA verdubbelingstijd een belangrijke indicator of de therapie aanslaat. PSA = 0,14 en PSA = 0,32 geeft dan een andere indicatie dan PSA=0,1 en 0,3 (afgerond op 1 decimaal).

Hoe nauwkeurig kan de PSA waarde bepaald worden, hoe groot zijn de verschillen die kunnen optreden als de waarde bepaald wordt uit eenzelfde bloedmonster. Heeft de opslag temperatuur en de periode na bloedafname ook nog invloed op en is de methode om de PSA waarde te bepalen in alle laboratoria hetzelfde. Is er een standaard protocol dat gevolgd wordt, of kunnen verschillende laboratoria verschillende testresultaten op een bloedmonster geven ?

Als de prostaat wel aanwezig is, is de PSA waarde geen specifieke tumor marker. Zijn er specifieke invloeden bekend waardoor de PSA waarde beinvloed kan worden. Voorbeelden zijn: ras, leeftijd, prostaatvergroting (goedaardig), prostaat ontsteking, prostaat trauma, intensieve duursport (bijv. wielrennen (wielrenzadel)), rente secuele activiteit, invloed van medicatie (bijv. hormonen).

Gaat bij duursport de testoseron spiehel omhoog ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures