Springen naar inhoud

Klokhuiszaadjes van de appel planten


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Blizzmor

  Blizzmor


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2010 - 16:27

Hallo allemaal ik ben nieuw hier op het forum niet voor een doel hoor. ik zou hier nog wel 's komen rondneuzen maar ik had onlangs een vraag. ik heb een klein tuintje met aarde en ik wil er een appelboom laten groeien. nu vroeg ik me af kan je het zaadje van de appel (dat in het klokhuis) zit planten en komt er dan een appelboom uit. ik heb gehoord dat het mogelijk is. maar ik wil vraag het hier even of dit waar is.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46337 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 17 maart 2010 - 19:39

Dat kan. De kans dat dat een boom wordt waar je wat plezier van hebt is overigens verwaarloosbaar. Appels zijn niet "zaadvast", dwz uit een zaadje van een Elstar komt geen Elstarboom.

Voor een overzichtelijk bedragje koop je bij een tuincentrum een gewenst ras (dat is al plezierig) geŽnt op een onderstam (zodat de groei een beetje beheersbaar blijft, en je wat ziektedruk vermindert).

Staan er weinig appelbomen in de directe omgeving, koop er dan nog een ander ras bij dat vrijwel gelijktijdig bloeit. Anders komt er van bestuiving niks terecht.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9744 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 maart 2010 - 03:41

In geval van appels zijn productiebomen normaliter inderdaad geent op een stam en wortelstelsel van een ander soort.

Overigens lijkt het me logisch dat wanneer je een elstar appel zou voortzetten als zaailing of stekje, het product daarvan ook elstar appels zal opleveren. Het genotype van het fruit is identiek aan het genotype van de zaden daarin. Vraag blijft of zoiets ooit tot een commercieel teelbare plant zal komen... ik denk van niet, ondanks dat je zaailing feitelijk 100% elstar zal zijn, zal deze waarschijnlijk niet gedijen in onze bodem en klimaat. Vrijwel alle productieplanten voor appels zijn geente combinaties.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures