Springen naar inhoud

Dynamica van een onvervormbaar voorwerp


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cerium

  Cerium


 • >250 berichten
 • 449 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2010 - 20:42

Hallo,

Er bestaan formules die je enkel mag toepassen op onvervormbare voorwerpen. Dat wil zeggen voorwerpen, voorgesteld door een eindige verzameling puntmassa's, waarvan de afstand tussen de puntmassa's constant blijft. Maar ik zit met het volgende probleem, ik probeer wat bewegingsvergelijkingen neer te schrijven voor de beweging van een zesassige robot. Het probleem is dat de afstand tussen sommige punten van die robot verandert in functie van de beweging. Als ik bijvoorbeeld de versnelling van de eindeffector van de robot wil berekenen waarbij ik de oorsprong van mijn assenstelsel vastleg in de voet van de robot, dan kom ik met mijn berekeningen in de knoei. Ik kom in de knoei omdat de afstand tussen de voet van de robot en de eindeffector niet constant is. Nu vroeg ik mij af of ik niet kan rekenen voor een "momentopname". Ik beschouw een momentopname en zou dus voor de berekeningen kunnen zeggen dat de afstand wel constant is. Op die manier kan ik de formules voor onvervormbare voorwerpen toepassen. Mag ik deze veronderstelling maken?

Ik besef dat mijn vraag vrij abstract is zonder illustratie. Maarhet gaat hem vooral om die laatste veronderstelling. Als het niet duidelijk is wil ik mijn handberekeningen wel een keer inscannen.

Bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Cerium

  Cerium


 • >250 berichten
 • 449 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2010 - 21:50

Ik heb toch even de boel ingescand. Het gaat niet om een zesassige robot zoals ik eerst verkeerdelijk zei. Het verandert echter niks aan mijn vraag. Of weet iemand een andere (lees:gemakkelijkere) manier om de versnelling van het betreffende punt te berekenen?

Scannen.jpg

Veranderd door Cerium, 22 maart 2010 - 21:56


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures