Springen naar inhoud

Ultrasone snelheidsmeting


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Bits

    Bits


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2010 - 18:24

Met mijn projectgroep ben ik voor mijn studie bezig met een project waarin wij uiteindelijk de snelheid van een vloeistof willen bepalen met behulp van ultrasoon geluid. De snelheid zou gemeten worden aan de hand van de dopplerverschuiving.

So far so good. We hebben (moesten) het project in 2 delen gesplitst: In het eerste deel werken we met 40kHz transducers en receivers, waarmee we een afstandsmeter willen creŽren. De problemen die hierbij opdoemen zouden ons moeten helpen bij het maken van een betrouwbare snelheidsmeter.

We hebben al een heleboel uitgezocht over de theorie (demping, doppler, akoestische impedantie, stroming), maar we zijn er ook achter gekomen dat er niet veel praktisch-georienteerde literatuur is. In onze bibliotheek is er geen boek te vinden over een opstelling (of hij is al ingepikt door een van de 7 andere projectgroepen), en op onze universiteit maken ze vooral gebruik van de laser-doppler methode, ipv te werken met ultrasoon geluid.
Ook wil de practicumbegeleiding niet meehelpen (omdat ze nogal strikt zijn en omdat ze beoordelaar zijn), en is onze begeleider iemand van de vakgroep die zich bezighoudt met gasontladingen. We zitten dus een beetje in de knel met onze informatievoorziening, en dachten dat het kennisniveau op dit forum vrij hoog lag.

Omdat we zijn gelimiteerd tot (relatief goedkope) 4mHz transducers voor de snelheidsmeter, is het niet mogelijk om de vloeistofstroming direct te meten. Er zal een stof moeten worden toegevoegd om reflectie te verkrijgen, met een grootte van 400 micrometer volgens onze berekening. Deze stof moet zich echter wel Ūn de stof bevinden (niet als een steen op de bodem blijven liggen, of aan het oppervlak gaan interfereren met andere deeltjes.
Het is de bedoeling dat we een waterreservoir vullen, waar we een horizontale buis op aansluiten waar het water doorheen wordt geleid en waarin de snelheid van het water moet worden berekend. We doen het op deze manier omdat dit een redelijk constante (laminaire, niet turbulente) stroom water oplevert waaraan makkelijk gemeten kan worden. Voor het materiaal van de buis gaan we verschillende materialen proberen (glas, pvc, rubber).
We zouden ook kunnen kiezen om het water te laten rondpompen in bijvoorbeeld een verticale buis, maar wij denken dat dit een beter resultaat geeft.

Oftewel, het probleem: Welke stof gebruiken we (meel, suiker, kaarsvet?) en is dit een goede manier om een laminaire stroom te verkrijgen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures