Springen naar inhoud

Reactie tussen natronloog en aspirine


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Sanne123

  Sanne123


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2010 - 15:21

Hallo
Ik zit in 5 VWO en wij moesten met scheikunde een PO doen. We moesten zelf aspirine maken en dan door middel van allerlei proeven erachter komen of onze zelfgemaakte aspirine zuiver is. We moesten ook titreren. Hiervoor hadden we in de buret zwavelzuur. In de erlenmeyer die eronder stond zat onze zelfgemaakte aspirine met natronloog. Ik ben nu alle berekeningen aan het uitvoeren maar kom niet uit de reactievergelijking tussen natronloog en aspirine.
Ik dacht:
NaOH --> Na+ (aq) + OH- (aq)
C9H8O4 --> C9H8O4 (aq)

Maar volgens mij ga ik hier al de mist in met de oplosvergelijking van aspirine, want C9H8O4 kan toch nooit reageren met OH-?????
Dus mijn vraag is, Wie kan uitleggen hoe de reactievergelijking tussen aspirine en natronloog gaat?

Alvast bedankt,
Groetjes Sanne

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

mspieksma

  mspieksma


 • >25 berichten
 • 66 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 april 2010 - 08:44

Beste Sanne,

Ik ben technisch onderwijsassistent (TOA) en meteen na de pasen gaan we acetylsalicylzuur titreren met natronloog. De leerlingen moeten het gehalte van dit stofje uitrekenen in een aspirine-tablet. Acetylsalicylzuur heeft de volgende structuur:

250px_Acetylsalicyls_C3_A4ure2_svg.png

Linksboven zie je de carbonzuurgroep (COOH). Natronloog reageert hiermee: OH- + COOH --> H2O + COO-. De overmaat OH- kun je weer titreren met, in jouw geval, zwavelzuur (terugtitratie). Op deze manier kan je uitrekenen hoeveel mol OH- met het acetylsalicylzuur gereageerd heeft. Dit is gelijk aan het aantal mol acetylsalicylzuur, want 1 mol OH- reageert met 1 mol acetylsalicylzuur.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures