Oplosbaarheid tabel van zouten in water (nh4 + en s 2-)

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 19

Oplosbaarheid tabel van zouten in water (nh4 + en s 2-)

Wanneer er Ammonium en zwavel ionen in een vloeistof bevinden geeft dit volgens de tabel van zouten in water het volgende resultaat "O = ontleed geheel of gedeeltelijk".

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met het ontleden van zo een combinatie. Krijg je dan volledig andere stoffen zoals stikstof zwavel en waterstof?

Alvast bedankt,

Frank.

Gebruikersavatar
Berichten: 66

Re: Oplosbaarheid tabel van zouten in water (nh4 + en s 2-)

Zie Wikipedia.nl:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ammoniumsulfide

Ik had zelf ook nog nooit van dit stofje gehoord. Het is een instabiel zout. Oplossingen van dit zout zijn ook labiel. Er kan H2S ontstaan (rotte eierengeur).

Berichten: 199

Re: Oplosbaarheid tabel van zouten in water (nh4 + en s 2-)

Kijk eens in BINAS 49. Daar zie je dat NH4+ een zuur is, en S2- een base. Er ontstaat dan ammoniak (NH3) en het HS- -ion. Het ammoniumion is een sterker zuur dan HS- en daarom zal dit evenwicht rechts (aan de HS- -kant) liggen. Dat kun je ook uitrekenen.

HS- is ook een base, kan nogmaals met NH4+ reageren en vormt dan H2S (rotte-eierengeur), maar dit evenwicht ligt links omdat het ammoniumion een zwakker zuur is dan H2S (zie BINAS). Maar H2S ruik je heel snel (gelukkig maar, want het is giftiger dan waterstofcyanide!), zodat de oplossing naar rotte eieren ruikt.
Elektrochemici doen het vol spanning

Reageer