Springen naar inhoud

Heelalmodellen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

driesbilliet

  driesbilliet


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 april 2010 - 22:27

kan er mij iemand eens een omschrijving geven van de belangrijkste heelalmodellen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Paul_1968

  Paul_1968


 • >250 berichten
 • 603 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2010 - 23:40

Kijk maar eens bij "Kosmologie"
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough"

#3

kleine fysicus

  kleine fysicus


 • >250 berichten
 • 382 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2010 - 06:48

Momenteel nemen de meesten aan dat we leven in een heliocentrisch heelal, dat wil zeggen dat planeten om sterren draaien i.p.v andersom en dat wij een van de miljoenen zonnestelsels zijn in het universum. Maar heel lang geloofden we dat we in een geocentrisch heelal leefden, namelijk dat de aarde in het middelpunt stond van één melkwegstelsel.
Ik ben een kind van 13, dus als er dingen niet kloppen wilt u ze corrigeren. Bij voorbaat dank. Ik kom hier enkel om mijn kennis te verrijken en te delen met anderen.

#4

bartelomeus

  bartelomeus


 • >250 berichten
 • 369 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2010 - 07:42

[quote name='kleine fysicus' post='605758' date='17 May 2010, 06:48']Momenteel nemen de meesten aan dat we leven in een heliocentrisch heelal, dat wil zeggen dat planeten om sterren draaien i.p.v andersom en dat wij een van de miljoenen zonnestelsels zijn in het universum.[/quote]

Inmiddels allang geen aanname meer: de bewijzen zijn geleverd dat planeten om de sterren heen draaien! Toch nog ene opmerking:

[quote]Puur wetenschappelijk gezien valt er niet te kiezen tussen de modellen, omdat er geen stabiel referentiepunt in het universum valt te definiëren.
Bekijken we het vanuit de klassieke mechanica, die uitgaat van een absoluut referentiestelsel, dan draaien zon en aarde om hun gezamenlijk zwaartepunt. Dit bevindt zich echter wel in de zon, op 600 km van zijn middelpunt, zodat men zou kunnen zeggen dat het heliocentrisme correcter is dan het geocentrisme.[/quote]

en trouwens ook:

[quote]Hoewel Tycho's waarnemingen perfect pasten in het Copernicaanse model, was hij toch van mening dat een ander model noodzakelijk was.
Tycho publiceerde in 1588 zijn boek De Mundi Aetherei Recentioribus Phaenomenis. Daarin beschreef hij een universum met de aarde als middelpunt van de kosmos. Om de aarde draaiden de maan en wat verder weg de zon in perfecte cirkelbanen. Om de zon draaiden de planeten. Tycho deed dit omdat hij ervan uitging dat de zwaartekracht (het "natuurlijk evenwicht der dingen") alleen op de aarde voorkwam en niet daarbuiten.
Het is eenvoudig in te zien dat de onderlinge bewegingen van de hemellichamen precies dezelfde zijn.
Het wereldbeeld van Tycho is een overgang naar het heliocentrische wereldbeeld waarvoor zijn assistent, leerling en opvolger Johannes Kepler zijn wetten opstelde. Kepler maakte hiervoor gebruik van de gegevens die Tycho had verzameld. Desondanks werd Kepler voorstander van het heliocentrische wereldbeeld, en bovendien veranderde hij de perfecte cirkels in ellipsen. Tycho had lang gewerkt aan het wereldbeeld zoals hij het uiteindelijk publiceerde en had met de astronoom Nicolaus Raimerus Ursus strijd over wie het primeurschap van dit idee had.[/quote]

Uit: Bericht bekijken
Maar heel lang geloofden we dat we in een geocentrisch heelal leefden, namelijk dat de aarde in het middelpunt stond van één melkwegstelsel.[/quote]

Sterker: er zijn allerlei ingewikkelde constructie bedacht om dit model zo lang mogelijk in stand te houden als een "kloppend" model. Epicykels (o.a. door Ptolemaeus), de anti-aarde (10 planeten dus een magisch getal volgens Pythagoras).
Onzekerheid is de enige zekerheid die het leven te bieden heeft - leef daar naar!

#5

kleine fysicus

  kleine fysicus


 • >250 berichten
 • 382 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2010 - 14:19

Inmiddels allang geen aanname meer: de bewijzen zijn geleverd dat planeten om de sterren heen draaien!


Ja ik was een stukje vergeten, ik wou er nog achter zetten: [heliocentrisch heelal] dat is onstaan door de oerknal. Er is namelijk nog steeds een heel heel klein deel dat toch wil geloven in het steady-state-model;)
Ik ben een kind van 13, dus als er dingen niet kloppen wilt u ze corrigeren. Bij voorbaat dank. Ik kom hier enkel om mijn kennis te verrijken en te delen met anderen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures