Springen naar inhoud

Middelpuntvliedende en -zoekende krachten


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 05 april 2010 - 13:04

Via het roeren in een kopje koffie rezen er bij mij de volgende vragen:

Ben je aan het roeren-dus voer je een draaiende actie uit met positieve versnelling- dan zie je de draaikringen steeds groter worden en korrels op het oppervlak naar de buitenzijde gaan.

Dit behoort dan onder het hoofdstuk middelvliedende krachten.

Stop je de activiteiten,dan worden de draaicirkels kleiner en gaan de aanwezige korrels naar het middelpunt totdat de beweging door vertraging-door wrijving,zwaartekracht,massa,ed-stilstaat.

Dit behoort dan onder het hoofdstuk middelpuntzoekende krachten.

In de Wiki-omschrijving wordt dit niet op deze manier duidelijk,er wordt alleen over afnemende krachten gesproken en nmm.treden er geen krachten meer op maar is er iets aan de gang dat naar het centrum toe trekt.

Ik zie bij de mechanica wel eens berekeningen,waar dan de term -vliedend en dan weer -zoekend wordt gebruik bij het zelfde rekenkundige doel,terwijl het twee tegengestelde bewegingen zijn.

Ik meen dat dhr.Newton voor beide bewegingen de formule Fcentrif.=Mv2/r gebruikt en dat er toch een versnelling resp.vertraging optreedt,welke ik niet bij de formule vermeld zie (ik zal me wel vergissen,maar zie dan graag een aanwijzing)

In het heelal zien we een groot aantal spiraalnevels van melkwegstelsels en vraag ik me af of dit middelpuntvliedende krachten zijn die daarin optreden,waardoor die stelsels elk op zich groter worden,dan wel dat het systeem middelpuntzoekende is en de stelsels elk op zich kleiner worden.

Aangezien er tegenwoordig theorieen zijn over een uitdijend Universum en men uitgaat van de Oerknal,zou men kunnen concluderen,dat die knal nog niet is uitgewerkt en alle subkrachten;dus ook in de nevels ,middelpuntvliedend zijn.

Zou de Oerknal uitgewerkt zijn over X-miljard jaren,dan zouden er middelpuntzoekende heelalkrachten kunnen gaan optreden,tot we met zijn allen in een zg.ZwartGat zijn opgehoopt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 05 april 2010 - 13:18

Het eerste en principiëlere deel van je vraag staat ook hier:
http://www.wetenscha...howtopic=126246

Het lijkt me wijs dat dan eerst maar eens in één (ipv 2 parallelle) discussie helder te krijgen, en dan pas eens naar eht sterrenkundige gevolg daarvan te gaan kijken.

Totdat een en ander dus via dat andere topic helder is, gaat hier dus zolang een slotje op.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures