Springen naar inhoud

Nad+


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Thomasverbr

  Thomasverbr


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 april 2010 - 16:20

Nicotineamine adenine dinucleotide.
Is een stof die gebruikt word in het elektronen transport systeem voor het transport van elektronen in biochemische reacties.

De reactieve site is een stikstof atoom... met een positieve lading... Hoe kan het dat een stikstof atoom een positieve lading draagt? N is toch elektron-negatiever dan C en H. bijgevolg moet deze toch meer aan de elektronen zuigen dan C en H en een negatieve lading dragen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 05 april 2010 - 22:23

De reactieve site is een stikstof atoom... met een positieve lading... Hoe kan het dat een stikstof atoom een positieve lading draagt?


Omdat dat N-atoom 4 bindingen is aangegaan. Daarmee is het atoom omringd door 2 elektronen (1 elektronenpaar) in de eerste schil en 4 bindingselektronenparen in de buitenste schil. Omdat die elektronenparen gedeeld worden met een ander atoom "tellen ze maar voor de helft", dus als 4 elektronen. Daarmee komt het totaal op 6 elektronen, terwijl de kernlading +7 is. Het N-atoom krijgt dus een formele lading van 1+

N is toch elektron-negatiever dan C en H. bijgevolg moet deze toch meer aan de elektronen zuigen dan C en H en een negatieve lading dragen?


Elektronegativiteit is een maat voor wat er met de lading van een bindingselektronenpaar gebeurt. In een N-H bnding zal het N-atoom sterker aan de elektronen trekken, waardoor het een partieel negatieve lading krijgt.

Dit effect treedt ook op in het geval van NAD+. Het N-atoom heeft een formele lading van 1+, omdat er 4 bindingen zijn aangegaan, maar de werkelijke lading zal iets minder zijn, omdat het N-atoom wel wat harder aan die bindingselektronenparen trekt dan de C-atomen.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures