Verdamping in open ruimte
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
- Berichten: 7.390
Verdamping in open ruimte
Hoi,
ik heb hier een ogenschijnlijk eenvoudig probleempje, maar ik geraak er niet uit, dus vraag ik het hier maar even :eusa_whistle:
De logica leert ons dat verdampen in open ruimte onomkeerbaar verloopt, er zijn nl. deeltjes met voldoende kin. energie die de intermoleculaire krachten kunnen overwinnen, etc.
Er staat echter ook in de cursus:
'Om deze redenen is verdamping dan ook nooit een evenwichtsverschijnsel in open ruimte: omdat de vloeistof in feite overgaat naar de dampfase beneden zijn kookpunt.'
Deze laatste zin begrijp ik niet zo goed...
Kan iemand me alstublieft daarbij helpen?
Alvast bedankt!
ik heb hier een ogenschijnlijk eenvoudig probleempje, maar ik geraak er niet uit, dus vraag ik het hier maar even :eusa_whistle:
De logica leert ons dat verdampen in open ruimte onomkeerbaar verloopt, er zijn nl. deeltjes met voldoende kin. energie die de intermoleculaire krachten kunnen overwinnen, etc.
Er staat echter ook in de cursus:
'Om deze redenen is verdamping dan ook nooit een evenwichtsverschijnsel in open ruimte: omdat de vloeistof in feite overgaat naar de dampfase beneden zijn kookpunt.'
Deze laatste zin begrijp ik niet zo goed...
Kan iemand me alstublieft daarbij helpen?
Alvast bedankt!
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.
- Moderator
- Berichten: 51.270
Re: Verdamping in open ruimte
Jouw logica misschien, maar niet de algemene. Als wat je hier staat letterlijk zou gelden hadden we geen oppervlaktewater.De logica leert ons dat verdampen in open ruimte onomkeerbaar verloopt,
Dit is onzin. Condensatie <-> verdamping is hoe dan ook een evenwichtsverschijnsel, uit elke vloeistof ontsnappen continu moleculen, ook ruim beneden het kookpunt, en in elke damp vindt er condensatie plaats, al gaat dat soms ook maar om twee of drie moleculen die even bijeen blijven. In de open ruimte vlak boven een wateroppervlak zal er in het algemeen meer verdampen dan condenseren om de eenvoudige reden dat de damp vlot afgevoerd wordt, meer niet. Someone's cheating, stealing the vapour molecules.'Om deze redenen is verdamping dan ook nooit een evenwichtsverschijnsel in open ruimte: omdat de vloeistof in feite overgaat naar de dampfase beneden zijn kookpunt.'
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
- Berichten: 7.390
Re: Verdamping in open ruimte
Is dat zo? Er wordt toch niets gezegd over de snelheid waarmee dit gebeurt?Jouw logica misschien, maar niet de algemene. Als wat je hier staat letterlijk zou gelden hadden we geen oppervlaktewater.
Staat koken niet tegenover condenseren?Dit is onzin. Condensatie <-> verdamping is hoe dan ook een evenwichtsverschijnsel, uit elke vloeistof ontsnappen continu moleculen, ook ruim beneden het kookpunt, en in elke damp vindt er condensatie plaats, al gaat dat soms ook maar om twee of drie moleculen die even bijeen blijven. In de open ruimte vlak boven een wateroppervlak zal er in het algemeen meer verdampen dan condenseren om de eenvoudige reden dat de damp vlot afgevoerd wordt, meer niet. Someone's cheating, stealing the vapour molecules.
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.
- Moderator
- Berichten: 51.270
Re: Verdamping in open ruimte
nee. Koken is alleen het verschijnsel dat de dampdruk hoger ligt dan de omgevingsdruk. Zo kan er IN de vloeistof damp ontstaan (dampbellen)Staat koken niet tegenover condenseren?
Als verdamping in de open ruimte zoals jij blood stelt een onomkeerbaar proces zou zijn dan hadden we van dat relatief zielige filmpje water op de aardbol toch allang niks meer over? Als je zoiets wilt zeggen dan zul je toch met een aantal aanvullende voorwaarden moeten komen, zoals de omvang van die "ruimte" t.o.v. de hoeveelheid vloeistof, de plaats waar jij die vloeistof zou willen hebben (en houden...) en zo meer.Is dat zo? Er wordt toch niets gezegd over de snelheid waarmee dit gebeurt?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
- Berichten: 7.390
Re: Verdamping in open ruimte
Bedankt, I got the point!Als verdamping in de open ruimte zoals jij blood stelt een onomkeerbaar proces zou zijn dan hadden we van dat relatief zielige filmpje water op de aardbol toch allang niks meer over? Als je zoiets wilt zeggen dan zul je toch met een aantal aanvullende voorwaarden moeten komen, zoals de omvang van die "ruimte" t.o.v. de hoeveelheid vloeistof, de plaats waar jij die vloeistof zou willen hebben (en houden...) en zo meer.
Dat is net het verschil in definitie, toch? Koken is dan ook een bulkverschijnsel, terwijl verdampen een oppervlakteverschijnsel is.nee. Koken is alleen het verschijnsel dat de dampdruk hoger ligt dan de omgevingsdruk. Zo kan er IN de vloeistof damp ontstaan (dampbellen)
Wordt moeilijk om op het examen als verantwoording te geven voor die quote uit de cursus :eusa_whistle: Misschien nog eens aan de prof vragen ](*,)Dit is onzin.
Nog eens bedankt voor je reactie!
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.
- Moderator
- Berichten: 51.270
Re: Verdamping in open ruimte
Die verdamping in de "open ruimte" is net zo goed een evenwichtsverschijsel, alleen je verstoort het evenwicht ter plekke door de damp te blijven afvoeren, zodat zich ter plekke nooit een evenwicht kán gaan instellen, dan blijft het proces ter plekke de ene kant op altijd harder lopen dan het proces de andere kant op. Je voorkomt namelijk dat die dampmoleculen ter plekke terug de vloeistof in gaan simpelweg door ze bij de vloeistof uit de buurt te halen. As I said, someone is cheating.
En dat moet op een examen prima bruikbaar zijn.
En dat moet op een examen prima bruikbaar zijn.
Nou, da's ook maar net hoe je het bekijkt. Een dampbel heeft ook een oppervlakte, en wil de bel groter worden dan zal een molecuul uit de vloeistof via die oppervlakte de dampbel moeten betreden.Koken is dan ook een bulkverschijnsel, terwijl verdampen een oppervlakteverschijnsel is.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
- Berichten: 7.390
Re: Verdamping in open ruimte
Daar kan ik u in volgen!
Laatste vraagje: wat had
Dat is toch maar een arbitrair gegeven om het onderscheid te maken tussen verdampen en koken, of heb ik dat mis?
Laatste vraagje: wat had
er nog met te maken?omdat de vloeistof in feite overgaat naar de dampfase beneden zijn kookpunt.'
Dat is toch maar een arbitrair gegeven om het onderscheid te maken tussen verdampen en koken, of heb ik dat mis?
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.
- Berichten: 3.112
Re: Verdamping in open ruimte
De vanderwaalskracht en vooral de zwaartekracht kunnen volledige verdamping voorkomen, mits het niet te heet is.
- Berichten: 7.390
Re: Verdamping in open ruimte
Oei, er staat namelijk dat, ondanks de luchtdruk die in feite groter is dan de dampdruk, de verdamping toch onomkeerbaar plaatsvindt :s
Waarschijnlijk bevindt de subtiliteit zich in jouw volledig....
Waarschijnlijk bevindt de subtiliteit zich in jouw volledig....
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.
- Moderator
- Berichten: 51.270
Re: Verdamping in open ruimte
Die luchtdruk is onbelangrijk voor verdamping, het gaat bij verdamping alleen om de partiële druk van de (in dit geval water-) damp. De totale druk heeft wél invloed op de temperatuur waarbij een vloeistof kookt, omdat bij hogere totale druk de dampdruk ook hoger moet zijn om dampbellen IN de vloeistof te kunnen vormen.Oei, er staat namelijk dat, ondanks de luchtdruk die in feite groter is dan de dampdruk, de verdamping toch onomkeerbaar plaatsvindt :s
En ik heb nog steeds principieel ernstige bezwaren tegen dat "onomkeerbaar".
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
- Berichten: 7.390
Re: Verdamping in open ruimte
Okidoki, ik begrijp wat u bedoelt, en nu ook ongeveer wat de prof bedoelde.En ik heb nog steeds principieel ernstige bezwaren tegen dat "onomkeerbaar".
Bedankt voor de hulp!
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.