Verdamping in open ruimte

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Verdamping in open ruimte

Hoi,

ik heb hier een ogenschijnlijk eenvoudig probleempje, maar ik geraak er niet uit, dus vraag ik het hier maar even :eusa_whistle:

De logica leert ons dat verdampen in open ruimte onomkeerbaar verloopt, er zijn nl. deeltjes met voldoende kin. energie die de intermoleculaire krachten kunnen overwinnen, etc.

Er staat echter ook in de cursus:

'Om deze redenen is verdamping dan ook nooit een evenwichtsverschijnsel in open ruimte: omdat de vloeistof in feite overgaat naar de dampfase beneden zijn kookpunt.'

Deze laatste zin begrijp ik niet zo goed...

Kan iemand me alstublieft daarbij helpen?

Alvast bedankt!
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Verdamping in open ruimte

De logica leert ons dat verdampen in open ruimte onomkeerbaar verloopt,
Jouw logica misschien, maar niet de algemene. Als wat je hier staat letterlijk zou gelden hadden we geen oppervlaktewater.
'Om deze redenen is verdamping dan ook nooit een evenwichtsverschijnsel in open ruimte: omdat de vloeistof in feite overgaat naar de dampfase beneden zijn kookpunt.'
Dit is onzin. Condensatie <-> verdamping is hoe dan ook een evenwichtsverschijnsel, uit elke vloeistof ontsnappen continu moleculen, ook ruim beneden het kookpunt, en in elke damp vindt er condensatie plaats, al gaat dat soms ook maar om twee of drie moleculen die even bijeen blijven. In de open ruimte vlak boven een wateroppervlak zal er in het algemeen meer verdampen dan condenseren om de eenvoudige reden dat de damp vlot afgevoerd wordt, meer niet. Someone's cheating, stealing the vapour molecules.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Re: Verdamping in open ruimte

Jouw logica misschien, maar niet de algemene. Als wat je hier staat letterlijk zou gelden hadden we geen oppervlaktewater.
Is dat zo? Er wordt toch niets gezegd over de snelheid waarmee dit gebeurt?
Dit is onzin. Condensatie <-> verdamping is hoe dan ook een evenwichtsverschijnsel, uit elke vloeistof ontsnappen continu moleculen, ook ruim beneden het kookpunt, en in elke damp vindt er condensatie plaats, al gaat dat soms ook maar om twee of drie moleculen die even bijeen blijven. In de open ruimte vlak boven een wateroppervlak zal er in het algemeen meer verdampen dan condenseren om de eenvoudige reden dat de damp vlot afgevoerd wordt, meer niet. Someone's cheating, stealing the vapour molecules.
Staat koken niet tegenover condenseren?
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Verdamping in open ruimte

Staat koken niet tegenover condenseren?
nee. Koken is alleen het verschijnsel dat de dampdruk hoger ligt dan de omgevingsdruk. Zo kan er IN de vloeistof damp ontstaan (dampbellen)
Is dat zo? Er wordt toch niets gezegd over de snelheid waarmee dit gebeurt?
Als verdamping in de open ruimte zoals jij blood stelt een onomkeerbaar proces zou zijn dan hadden we van dat relatief zielige filmpje water op de aardbol toch allang niks meer over? Als je zoiets wilt zeggen dan zul je toch met een aantal aanvullende voorwaarden moeten komen, zoals de omvang van die "ruimte" t.o.v. de hoeveelheid vloeistof, de plaats waar jij die vloeistof zou willen hebben (en houden...) en zo meer.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Re: Verdamping in open ruimte

Als verdamping in de open ruimte zoals jij blood stelt een onomkeerbaar proces zou zijn dan hadden we van dat relatief zielige filmpje water op de aardbol toch allang niks meer over? Als je zoiets wilt zeggen dan zul je toch met een aantal aanvullende voorwaarden moeten komen, zoals de omvang van die "ruimte" t.o.v. de hoeveelheid vloeistof, de plaats waar jij die vloeistof zou willen hebben (en houden...) en zo meer.
Bedankt, I got the point!
nee. Koken is alleen het verschijnsel dat de dampdruk hoger ligt dan de omgevingsdruk. Zo kan er IN de vloeistof damp ontstaan (dampbellen)
Dat is net het verschil in definitie, toch? Koken is dan ook een bulkverschijnsel, terwijl verdampen een oppervlakteverschijnsel is.
Dit is onzin.
Wordt moeilijk om op het examen als verantwoording te geven voor die quote uit de cursus :eusa_whistle: Misschien nog eens aan de prof vragen ](*,)

Nog eens bedankt voor je reactie!
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Verdamping in open ruimte

Die verdamping in de "open ruimte" is net zo goed een evenwichtsverschijsel, alleen je verstoort het evenwicht ter plekke door de damp te blijven afvoeren, zodat zich ter plekke nooit een evenwicht kán gaan instellen, dan blijft het proces ter plekke de ene kant op altijd harder lopen dan het proces de andere kant op. Je voorkomt namelijk dat die dampmoleculen ter plekke terug de vloeistof in gaan simpelweg door ze bij de vloeistof uit de buurt te halen. As I said, someone is cheating.

En dat moet op een examen prima bruikbaar zijn.
Koken is dan ook een bulkverschijnsel, terwijl verdampen een oppervlakteverschijnsel is.
Nou, da's ook maar net hoe je het bekijkt. Een dampbel heeft ook een oppervlakte, en wil de bel groter worden dan zal een molecuul uit de vloeistof via die oppervlakte de dampbel moeten betreden.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Re: Verdamping in open ruimte

Daar kan ik u in volgen!

Laatste vraagje: wat had
omdat de vloeistof in feite overgaat naar de dampfase beneden zijn kookpunt.'
er nog met te maken?

Dat is toch maar een arbitrair gegeven om het onderscheid te maken tussen verdampen en koken, of heb ik dat mis?
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.112

Re: Verdamping in open ruimte

De vanderwaalskracht en vooral de zwaartekracht kunnen volledige verdamping voorkomen, mits het niet te heet is.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Re: Verdamping in open ruimte

Oei, er staat namelijk dat, ondanks de luchtdruk die in feite groter is dan de dampdruk, de verdamping toch onomkeerbaar plaatsvindt :s

Waarschijnlijk bevindt de subtiliteit zich in jouw volledig....
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Verdamping in open ruimte

Oei, er staat namelijk dat, ondanks de luchtdruk die in feite groter is dan de dampdruk, de verdamping toch onomkeerbaar plaatsvindt :s
Die luchtdruk is onbelangrijk voor verdamping, het gaat bij verdamping alleen om de partiële druk van de (in dit geval water-) damp. De totale druk heeft wél invloed op de temperatuur waarbij een vloeistof kookt, omdat bij hogere totale druk de dampdruk ook hoger moet zijn om dampbellen IN de vloeistof te kunnen vormen.

En ik heb nog steeds principieel ernstige bezwaren tegen dat "onomkeerbaar".
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 7.390

Re: Verdamping in open ruimte

En ik heb nog steeds principieel ernstige bezwaren tegen dat "onomkeerbaar".
Okidoki, ik begrijp wat u bedoelt, en nu ook ongeveer wat de prof bedoelde.

Bedankt voor de hulp!
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Reageer