Springen naar inhoud

- - - - -

Kabinet wil halvering antibiotica veehouderij


 • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 april 2010 - 11:53

Kabinet wil halvering antibiotica veehouderij

In 2013 moet de veehouderij de helft minder antibiotica gebruiken dan nu. Dat hebben de demissionaire ministers Klink (Volksgezondheid, CDA) en Verburg (Landbouw, CDA) vrijdagavond bekendgemaakt.

Daarmee nemen de ministers strengere maatregelen tegen het antibioticagebruik. Verburg ging tot nu toe uit van een afname met 20 procent in 2011. De ministers reageren op een advies dat deskundigen hun gisteren stuurden over de opkomst van een nieuw type antibioticaresistentie, ESBL genaamd, in de veehouderij.

...

Lees verder: http://www.nrc.nl/we...ica_veehouderij

Bron: NRC Handelsblad

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

bartelomeus

  bartelomeus


 • >250 berichten
 • 369 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 april 2010 - 12:59

Over die ESBL wordt trouwens gezegd dat in Nederland 80 procent van het kippenvlees er al mee besmet is en dat zelfs 10 procent van de Belgen al drager is. …cht betrouwbare bronnen heb ik nog niet gezien (al wordt er gezegd dat de Belgische artsen dit bij een congres hebben bevestigd), maar dit is o.a. een bron. Getallen worden in Medisch Contact niet genoemd (enkel van Chicago's verpleeghuizen), maar het beschrijft wel hoe het met ESBL in verpleeghuizen staat.

Een passage uit dat Medisch Contact:

Sinds de jaren tachtig neemt het aantal ESBL’s toe. Enerzijds is dit te verklaren door een verbetering van de diagnostische technieken binnen het microbiologisch laboratorium. Anderzijds is er wereldwijd sprake van een reŽle toename. In ziekenhuizen is regelmatig sprake van epidemische verheffingen van infecties veroorzaakt door een ESBL, vooral op afdelingen met een hoge antibiotische druk, zoals een intensive care. Hier worden ESBL’s dan ook erkend als een epidemiologisch probleem.

Als binnen het ziekenhuis bij een patiŽnt een ESBL wordt gevonden, treft men direct beschermende maatregelen (minimaal contactisolatie). Hoewel er in de vorm van de WIP-richtlijn BRMO wel een duidelijk handvat is voor de indicatie tot isolatie in het ziekenhuis, bestaat er geen equivalente richtlijn voor verpleeghuizen.
In verschillende landen blijken verpleeghuisbewoners een belangrijk reservoir te zijn van ESBL-positieve E. coli en K. pneumoniae.2-8 Uit een onderzoek onder 117 patiŽnten in een verpleeghuis in Chicago bleek dat maar liefst 32 procent van de bewoners gekoloniseerd was met een ESBL.8 Ook komt het voor dat patiŽnten met een ESBL vanuit het ziekenhuis naar een verpleeghuis worden overgeplaatst. De frequentie van het probleem in Nederlandse verpleeghuizen is onbekend, terwijl wel sprake is een omvangrijke uitwisseling van patiŽnten tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen. In de praktijk blijkt dat wisselend wordt omgegaan met het gegeven dat een patiŽnt een ESBL heeft. Vanuit micro biologische en verpleeghuisgenees kundige inzichten kunnen hierdoor problemen ontstaan.

Onzekerheid is de enige zekerheid die het leven te bieden heeft - leef daar naar!

#3

Ensiferum

  Ensiferum


 • >250 berichten
 • 662 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 april 2010 - 13:24

ESBL staat voor Extended-Spectrum Beta-Lactamase, een familie van enzymen die beter zijn in het afbreken van beta-lactam antibiotica (zoals penicilline er ťťn is) dan vroegere beta-lactamases en dus meer soorten antibiotica kunnen vernietigen (onder meer cefalosporinen).

#4

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 april 2010 - 13:32

Waarom gebruikt deze industrie nou eigenlijk antibiotica? Is het alleen om de kippen en ander vee dikker te maken?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures