Springen naar inhoud

- - - - -

Blind van jaloersheid?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dido

    Dido


  • >1k berichten
  • 1818 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 april 2010 - 23:17

Maakt jaloersheid blind? Een onlangs uitgevoerd onderzoekje toont aan dat een jaloerse vrouw inderdaad minder oplettend wordt.

... De partners werden naast elkaar gezet en kregen elk een verschillende opdracht. De vrouwen zagen op hun computerscherm een stroom aan beelden waaruit ze foto’s van landschappen moeten opsporen. Aan de mannen werd gevraagd de landschapsafbeeldingen op hun computer te keuren op schoonheid.

Halverwege het experiment werd de opdracht van de mannen veranderd. Nu moesten ze foto’s van alleenstaande vrouwen quoteren op hun aantrekkelijkheid. Aan het eind van de opdracht werd aan hun partners gevraagd hoe ongemakkelijk ze zich voelden bij het feit dat hun man andere vrouwen beoordeelde op aantrekkelijkheid.

Wat bleek: de vrouwen zagen opvallend minder landschappen voorbijgaan als ze jaloers waren. De graad van jaloersheid was ook belangrijk: hoe jaloerser de vrouw, hoe minder ze de gezochte landschappen zag. Ze waren vooral afgeleid door emotioneel onaangename (bijvoorbeeld griezelige) foto’s in de beeldenstroom.

De verklaring die de onderzoekers gaven is de volgende:
Onze hersenen geven sowieso prioriteit aan emotionele informatie (die trekt direct onze aandacht). Daardoor zagen ze ook onmiddellijk de onaangename plaatjes.
Verder zorgt jaloersheid ervoor dat we tijdelijk angstig worden. En als we angstig zijn, blijft onze aandacht vooral 'plakken' bij beangstigende stimuli, hier dus de onaangename plaatjes (dit fenomeen is trouwens bekend als de 'attentional bias'). Dit was ook hier het geval: hoe jaloerser/ angstiger ze waren, hoe meer hun aandacht bleef hangen bij de onaangename plaatjes én hoe minder ze dus de landschapsplaatjes zag.

De onderzoekers besluiten als volgt:

De professoren weten niet wat er zal gebeuren als de rollen worden omgedraaid en de mannen jaloers worden gemaakt. Verder onderzoek moet daar uitsluitsel over geven...

uit: Jaloerse vrouwen letten niet op (EOS Magazine)
Abstract van de studie: Blind jealousy? Romantic insecurity increases emotion-induced failures of visual perception.Most, Steven B.; Laurenceau, Jean-Philippe; Graber, Elana; Belcher, Amber; Smith, C. Veronica, Emotion. Vol 10(2), Apr 2010, 250-256

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures