Springen naar inhoud

- - - - -

Gouddruppel op silicium helpt onderkoeling verklaren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bartelomeus

    bartelomeus


  • >250 berichten
  • 369 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 april 2010 - 14:42

Franse onderzoekers laten zien dat je een druppel goud extreem kunt onderkoelen. Ver onder de stollingstemperatuur blijft het kostbare metaal toch vloeibaar. Geavanceerde röntgenanalyse maakt duidelijk hoe dat kan: de vloeistof neemt een onstolbare structuur aan.

De Fransen beschrijven hoe ze druppels goud op een siliciumkristal verwarmden en weer afkoelden. En hoe ze het voor elkaar kregen dat de druppels bij afkoeling vloeibaar bleven tot 240 °C. Dat is vér (zo'n 360 graden) onder de temperatuur waarbij je stolling zou verwachten. Overigens is ook die lager dan de temperatuur waarbij zuiver goud vast wordt, maar dat komt doordat er silicium in de druppel oploste.

Niet alleen de cijfers zijn opmerkelijk. De manier waarop de Fransen de extreme onderkoeling verklaren is dat ook. Het siliciumoppervlak speelt volgens hen een cruciale rol. Alsof het de goudatomen 'aanspoort' om vloeibaar te blijven. Dat gaat tegen de wetenschappelijke intuïtie in.

Uit: http://noorderlicht....kelen/43385902/
Onzekerheid is de enige zekerheid die het leven te bieden heeft - leef daar naar!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures