Ijs op planetoïde

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 27

Ijs op planeto

Planetoïden zijn niet zo droog en levenloos als ze lijken. Dat blijkt uit onderzoek door Amerikaanse wetenschappers, dat donderdag in Nature wordt gepubliceerd.

Met behulp van een infraroodtelescoop op Hawaï hebben de onderzoekers de planetoïde 24 Themis bestudeerd.

Dit ongeveer 200 kilometer grote hemellichaam draait in een baan halverwege de planeten Mars en Jupiter om de zon.

Uit de eigenschappen van het zonlicht dat Themis weerkaatst, blijkt dat hij is bedekt met een dun laagje ijs, vermengd met organische verbindingen - moleculen die onder meer aan de basis staan van het leven op aarde.

Verrassing

De ontdekking van het ijs komt als een verrassing. Het oppervlak van Themis is weliswaar heel koud (meer dan 70 graden onder nul), maar toch warm genoeg om bestaand ijs in de loop van duizenden jaren te laten verdampen.

Dat betekent dat de dunne ijslaag regelmatig moet worden aangevuld. Volgens de onderzoekers gebeurt dat waarschijnlijk van binnenuit: ijs in het inwendige zou beetje bij beetje verdampen en via barsten in het gesteente als waterdamp ontsnappen.

De ontsnappende waterdamp slaat door aanvriezing vervolgens op het oppervlak neer als rijp. Lang is gedacht dat planetoïden vrijwel geheel uit gesteente bestaan en kometen uit bevroren water.

Maar het lijkt er steeds meer op dat het onderscheid tussen beide soorten hemellichamen niet zo groot is.

Bron: Nu.nl

Gebruikersavatar
Berichten: 3.112

Re: Ijs op planeto

Uit de eigenschappen van het zonlicht dat Themis weerkaatst, blijkt dat hij is bedekt met een dun laagje ijs, vermengd met organische verbindingen
Hoe kan men zeker weten, dat dit geen sporen uit de aardse atmosfeer zijn? De signalen moeten hoe dan ook door onze atmosfeer heen om ze te kunnen waarnemen en analyseren.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.541

Re: Ijs op planeto

Hoe kan men zeker weten, dat dit geen sporen uit de aardse atmosfeer zijn? De signalen moeten hoe dan ook door onze atmosfeer heen om ze te kunnen waarnemen en analyseren.
Dat vonden ze inderdaad lastig: "It's a difficult region to work in," says Dr. Rivkin of the hunt for signatures of cosmic water at infrared wavelengths. Earth's atmosphere is laden with water vapor. It's presence swamps signatures of water from celestial objects in all but a few infrared wavelengths. 1

In het abstract zeggen de onderzoekers dat "Infrared spectral differences between [24-Themis] and other asteroids make 24 Themis unique so far", dus dat helpt een beetje. 2

Reageer