Springen naar inhoud

Ijs op planeto´de


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Anthony19

  Anthony19


 • >25 berichten
 • 27 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 april 2010 - 11:18

Planeto´den zijn niet zo droog en levenloos als ze lijken. Dat blijkt uit onderzoek door Amerikaanse wetenschappers, dat donderdag in Nature wordt gepubliceerd.
Met behulp van een infraroodtelescoop op Hawa´ hebben de onderzoekers de planeto´de 24 Themis bestudeerd.
Dit ongeveer 200 kilometer grote hemellichaam draait in een baan halverwege de planeten Mars en Jupiter om de zon.

Uit de eigenschappen van het zonlicht dat Themis weerkaatst, blijkt dat hij is bedekt met een dun laagje ijs, vermengd met organische verbindingen - moleculen die onder meer aan de basis staan van het leven op aarde.


Verrassing

De ontdekking van het ijs komt als een verrassing. Het oppervlak van Themis is weliswaar heel koud (meer dan 70 graden onder nul), maar toch warm genoeg om bestaand ijs in de loop van duizenden jaren te laten verdampen.

Dat betekent dat de dunne ijslaag regelmatig moet worden aangevuld. Volgens de onderzoekers gebeurt dat waarschijnlijk van binnenuit: ijs in het inwendige zou beetje bij beetje verdampen en via barsten in het gesteente als waterdamp ontsnappen.

De ontsnappende waterdamp slaat door aanvriezing vervolgens op het oppervlak neer als rijp. Lang is gedacht dat planeto´den vrijwel geheel uit gesteente bestaan en kometen uit bevroren water.

Maar het lijkt er steeds meer op dat het onderscheid tussen beide soorten hemellichamen niet zo groot is.

Bron: Nu.nl

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 29 april 2010 - 23:01

Uit de eigenschappen van het zonlicht dat Themis weerkaatst, blijkt dat hij is bedekt met een dun laagje ijs, vermengd met organische verbindingen

Hoe kan men zeker weten, dat dit geen sporen uit de aardse atmosfeer zijn? De signalen moeten hoe dan ook door onze atmosfeer heen om ze te kunnen waarnemen en analyseren.

#3

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3647 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 april 2010 - 08:52

Hoe kan men zeker weten, dat dit geen sporen uit de aardse atmosfeer zijn? De signalen moeten hoe dan ook door onze atmosfeer heen om ze te kunnen waarnemen en analyseren.

Dat vonden ze inderdaad lastig: "It's a difficult region to work in," says Dr. Rivkin of the hunt for signatures of cosmic water at infrared wavelengths. Earth's atmosphere is laden with water vapor. It's presence swamps signatures of water from celestial objects in all but a few infrared wavelengths. 1

In het abstract zeggen de onderzoekers dat "Infrared spectral differences between [24-Themis] and other asteroids make 24 Themis unique so far", dus dat helpt een beetje. 2

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures