Springen naar inhoud

Spaghettiraadsel ontrafeld


 • Log in om te kunnen reageren

#1

jeroentje

  jeroentje


 • >250 berichten
 • 352 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 augustus 2005 - 21:16

Spaghettiraadsel ontrafeld
Gepubliceerd op dinsdag 16 augustus 2005

Waarom breekt een droge spaghettistengel in meer dan twee stukken?
Iedereen die spaghetti kookt kent het fenomeen: wanneer de stengels boven de pan worden gebroken, vallen de droge stengels niet in twee gebroken stukken in het kookwater, maar in een wirwar van talrijke kleine stukjes. Franse wetenschappers weten nu hoe dat komt, zo bericht de Telegraph.

Mysterie
Zelfs de wereldberoemde natuurkundige Richard Feynman, winnaar van de Nobelprijs in 1965 voor zijn fundamentele werk op het gebied van de quantumelektrodynamica, kon het spagettiraadsel niet oplossen. Hij bleef worstelen met het mysterieuze gedrag van zijn favoriete voedsel.

Samen met computerpionier Danny Hillis probeerde Feynman het antwoord te vinden op de brandende vraag waarom de stengels niet gewoon doormidden breken. Urenlang knakten ze droge spaghettistengels doormidden, maar aan het einde van de dag lag de keukenvloer bezaaid met ongekookte spagettistukjes zonder dat ze een antwoord hadden kunnen formuleren.


Buigende golven
De Franse wetenschappers Basile Audoly en Sébastien Neukirch van de universiteit van Parijs VI, menen nu een wiskundig antwoord te hebben gevonden op het pastavraagstuk dat in het komende nummer van het vakblad Physical Review Letters wordt gepubliceerd.

Na een serie experimenten in het ‘Laboratoire de Modélisation en Mécanique’, concluderen ze dat de pasta breekt door zogeheten buigende golven. Met behulp van geavanceerde video-opname’s met frames per seconde, konden ze gedetailleerd in kaart brengen hoe de eerste breuk golven doorgeeft aan de rest van de spaghettistengel.

Die golf verhoogt de kromming van de reeds gebogen pastastengel, hetgeen een waterval van nieuwe breekpunten op gang brengt. Daardoor worden opnieuw golven in gang gezet, wat uitmondt in een op meerdere plaatsen brekende spaghettistengel.

Relevant voor wetenschap en techniek
De wetenschappers benadrukken dat de motivatie voor hun onderzoek verder gaat dan het ontsluieren van keukengeheimen.

Het breekbare staal dat in wolkenkrabbers, gebouwen en bruggen wordt toegepast, kenmerkt zich door soortgelijke mechanismen. Het onderzoek kan volgens hen dan ook praktische toepassingen opleveren om veiligere structuren te maken. "Het fysische proces van fragmentatie is voor talrijke takken van wetenschap en techniek relevant", zo verklaarden de Franse onderzoekers.


Bron
In de onwetendheid kan men volmaakt gelukkig zijn.
Ward Ruyslinck

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Cycloon

  Cycloon


 • >1k berichten
 • 4810 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 augustus 2005 - 22:59

Haha waar ze zich toch mee bezig houden, maar het was me nog nooit eerder opgevallen dat spaghetti sliertjes altijd in meerdere stukken breken ...

#3

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6896 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 19 augustus 2005 - 23:18

Zo zie je maar wat er allemaal uit voortkomt als je iets doet wat helemaal niet mag. Droge spaghettistengels moet je niet breken, die moeten heel in de pan http://www.wetenscha...tyle_emoticons/default/icon_biggrin.gif

#4

wim600008149

  wim600008149


 • >250 berichten
 • 575 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 augustus 2005 - 13:10

Heb zelf effe getest, telkens met één sliert...

Nam ik de sliert aan haar uiteinden vast, dan was ik inderdaad niet in staat ze in slechts twee stukken te breken.

Maar...

Je kan een droge spaghettisliert perfect in twee stukken breken, op voorwaarde dat je hem op de breekplaats vastneemt tussen duim en wijsvinger (met je twee handen), en er voor zorgt dat je duimen en wijsvingers elkaar raken.

Als je de sliert dan breekt, voorkom je dat de golfbewegin zich over de rest van de sliert kan verplaatsen.

...hieruit kan je dus afleiden dat er inderdaad waarschijnlijk een golfbeweging mee gemoeid is.

#5

Syd

  Syd


 • >1k berichten
 • 1107 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2005 - 16:58

...hieruit kan je dus afleiden dat er inderdaad waarschijnlijk een golfbeweging mee gemoeid is.


Dat lijkt me een beetje vlug geredeneerd. Hiermee kan je alleen de golf-theorie bevestigen :wink:

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures