Springen naar inhoud

Globus nervosus


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Studentjes

  Studentjes


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 mei 2010 - 16:29

Ik verdiep mij op dit moment in mensen met het globus gevoel.
Veel mensen zijn na maanden klachten te hebben, bang voor keelkanker.
Veelal stuurt de huisarts na maanden pas door naar de KNO-arts ter geruststelling.

Wat is het beleid van de huisarts mbt globus klachten?
Is de huisarts goed in staat om een eventuele kwaadaardige aandoening te onderscheiden van een "stress keel"?
Een huisarts krijgt in zijn praktijk niet veel te maken met keelkanker, vandaar deze vraag.

Hoor graag

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 mei 2010 - 20:23

Eerst en vooral denk ik dat het onmogelijk is om zomaar een beleid neer te schrijven over hoe een huisarts in zo'n geval zou moeten handelen.
1. Naar mijn weten is er geen evidence based richtlijn bekend over dit soort problematiek die zich specifiek toespitst op de populatie die de huisarts te zien krijgt.
2. Elke patiŽnt is anders. De huisarts kent de patiŽnt meestal tamelijk goed. Voorbeeld: komt de patiŽnt +/- maandelijks ongerust bij de huisarts omdat hij ťťn of andere onverklaarbare klacht heeft die achteraf blijkt te wijten te zijn aan stress? Als dat zo is, dan is dit zeker nog geen reden om zomaar aan te nemen dat het hier om een stressklacht gaat, maar het kan er wel een aanwijzing voor zijn, als er geen enkel ander 'alarm'signaal aanwezig is. Of is het een patiŽnt die zelden op consultatie komt, tenzij hij echt ziek is?
Zelfs een evidence based richtlijn is maar nuttig, als die ook kan worden aangepast aan de specifieke patiŽnt. Algemene richtlijnen die altijd en voor elke patiŽnt gelden zijn nogal gevaarlijk.

De huisarts zal vooral rekening houden met het ganse plaatje. bv.:
Is de persoon ook hees? Kunnen er nog vloeibare of vaste voedingsmiddelen passeren (echte dysfagie)? Heeft de patiŽnt risicofactoren voor het ontwikkelen van carcinomen in het halsgebied (roken, alcohol, chronische reflux)? Heeft de patiŽnten ook pijnklachten? Heeft hij opgezwollen klieren? Is hij ook vermagerd? Als er ev. een labo gebeurde, zijn er daarop tekens te zien van ferriprieve anemie of bv. een sedimentatiestijging? Zijn er tekens van schildklierlijden?
Zijn er andere, meer waarschijnlijke oorzaken die ertoe leiden dat de patiŽnt een globus gevoel heeft (bv. een faryngitis, een laryngitis, ernstige reflux)? De duur van de klachten? Hoesten? Levert een klinische inspectie van de mond- en keelholte iets op (ev. dmv. een mondspiegeltje)? Heeft de patiŽnt wel vaker onverklaarbare somatische klachten die oa. te wijten zijn aan angst of depressiviteit? Heeft de patiŽnt tekens van een depressie of een angststoornis? enz...

Verder is het belangrijk te beseffen dat, net omdat tumoren in het hoofd- en halsgebied niet zo frequent zijn, maar anderzijds klachten van een 'globusgevoel' wťl frequent zijn, de kans dat die patiŽnt ook echt een tumor zal hebben klein is. Of, anders uitgedrukt, de meeste patiŽnten die de huisarts te zien krijgt met een globusgevoel hebben gťťn tumor. Er zal er maar zelden eentje tussenzitten die wel iets ernstigs heeft (ik breid het dus even uit naar niet enkel tumoren, maar bv. ook een aneurysma,...)
Het is dan ook zo dat het huisarts zich vooral zal beroepen op het 'niet-pluis-gevoel': het gevoel dat er iets niet klopt in de symptomatologie van de patiŽnt. De patiŽnt vertoont symptomen die ŗnders zijn dan de symptomen die hij/ zij gewoon is te zien bij een 'goedaardige' vorm van globus. Op zich is het dus niet zo problematisch (wat een antwoord vormt op jouw vraag) dat de huisarts niet zo vaak een patiŽnt met tumoren in het hoofd- en halsgebied te zien krijgt. Het is voldoende dat hij opmerkt dat de patiŽnt klachten heeft die wijzen op 'iets anders' (in dit geval: iets ernstigs). Of dat hij merkt dat deze patiŽnt andere klachten heeft dan hij gewend is te zien.

Het lijkt mij in elk geval niet aangewezen om zomaar elke patiŽnt die zich de eerste keer presenteert met globusklachten door te verwijzen naar een ORL-arts. Tenzij wij allemaal bereid zijn om deze erg dure ťn meestal nutteloze vorm van geneeskunde te betalen.
Vandaar, ik denk dat je het als volgt kan samenvatten: de huisarts zal zich niet enkel baseren op de aan- of afwezigheid van een globusgevoel, maar wťl op een eventueel wel of niet samengaan met andere factoren (zie hierboven) om daaruit te beslissen of de patiŽnt best wel of niet wordt doorverwezen. Het is vooral dit laatste dat ik heb proberen weer te geven, hier... ;)

Dido

Veranderd door Dido, 08 mei 2010 - 20:37

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures