Springen naar inhoud

Absolute fout dauwpunt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Tom VH

    Tom VH


  • >25 berichten
  • 29 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 mei 2010 - 18:21

Hallo,

Ik ben bezig met mijn thesis en ik bereken het dauwpunt via de gemeten temperatuur en relatieve vochtigheid. Het dauwpunt wordt berekend door een PLC.

Nu wou ik de nauwkeurigheid eens weten van het berekende dauwpunt. De fouten op de temperatuurmeting en de relatieve vochtigheids-meting zijn gekend.

Is er een eenvoudige manier om te weten hoe groot de fout maximaal kan zijn zonder veel berekeningen te doen? Met een programma of zo? De formules om het dauwpunt te berekenen zijn gekend. Stel dat de relatieve vochtigheid een nauwkeurigheid heeft van 10% en de temperatuur een nauwkeurigheid van 1C. wat is de maximale fout op het dauwpunt?

Ikzelf heb deze middag de berekeningen gedaan met de "foutvoortplantingsregels". De berekeningen zijn te in de PDF op pagina 59 tot 62. (zie onderstaande link). Ik weet niet of ik rekenfouten heb gemaakt en of de redenering correct is. Ik denk van wel. ps: niet letten op de typfouten en zo,... Ik zou gewoon eens willen weten of ik de berekeningen moet "programmeren" in vba of is het verloren moeite?

Veronderstel dat de berekeningen de moeite lonen, is er dan een manier om de nauwkeurigheid van het dauwpunt grafisch voor te stellen? Een grafiek met als X-as de temperatuur, de y-as de relatieve vochtigheid en de Z-as de nauwkeurigheid van het dauwpunt. En zoja, met welk programma zou dit mogelijk zijn?

Inderdaad, ik had ineens beter gekozen voor een sensor die het dauwpunt ook als uitgang geeft zodat dit niet berekend moest worden. De opstelling is nu zo, dus ik moet wel verder.

http://www.megafileu...thesis-pdf.html

Alvast bedankt
Tom

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures