Centripetale kracht/formule van eytelwein

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 228

Centripetale kracht/formule van eytelwein

Bij de afleiding van de formule van eytelwein voor een riemoverbrenging hebben we in de les een stukje riem vrijgemaakt zoals te zien op bijgevoegde figuur.

Bij de aanduiding van de krachten op het stukje duidden we de centripetale kracht aan, zoals te zien op de figuur, naar buiten gericht.

Nu begrijp ik niet goed waarom die kracht naar buiten gericht is ? een centripetale kracht werkt toch altijd naar het middelpunt van de rotatie ?

alvast bedankt !
Bijlagen
riem.jpg
riem.jpg (9.49 KiB) 495 keer bekeken

Berichten: 2.746

Re: Centripetale kracht/formule van eytelwein

Hoe het nu juist zit met dat middelpuntzoekend zijn van een kracht is een stuk waar veel verwarring over is. Wikipedia heeft er een paar verhelderende artikels over.

Je moet het onderscheid tussen oorzaak en gevolg goed uit elkaar houden. Als je iets ronddraait, zal het van het middelpunt weg willen bewegen, enkel door de opgelegde versnelling. probeer maar eens een emmer water rond te draaien, zal het water in jouw richting versnellen? ik hoop van niet.

De reactie daarop is de centripetale kracht, in jouw geval is dat de som van de trekkrachten in de riem, die zorgen er voor dat de riem niet wegvliegt. bij planeten is het de zwaartekracht die zorgt dat de planeet niet van de ster wegvliegt

Reageer