Pws

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 213

Pws

Wij moeten binnenkort ons onderwerp voor het profielwerkstuk inleveren, en daarom zijn we opzoek geweest naar onderwerpen. De volgende onderwerpen leken ons wel interessant, bij elk onderwerp hebben we even een beschrijving gedaan zodat jullie weten wat we ermee bedoelen:

1. urine-onderzoek

Urine zegt veel over je lichaam. Zo hebben veel diabetespatiënten teveel glucose in hun urine. Met urine kun je dus ziektes aantonen. En dit is wat ons interessant lijkt.

2. bloed

Elk mens heeft zo’n vijf tot zes liter bloed in zijn lichaam. Bloed is het transportsysteem dat zuurstof, voedingsstoffen en afweerstoffen naar alle uithoeken van het lichaam brengt. Het belang van bloed voor levende wezens werd vele eeuwen geleden al onderkend. Bloed had niet alleen een symbolische betekenis, maar ook een praktische: aderlatingen en primitieve bloedtransfusies waren lang dé methode om een zieke er weer bovenop te helpen.Tegenwoordige weten artsen gelukkig heel wat meer over het ‘levenssap’. De vergrootte kennis over de samenstelling van bloed heeft de oorzaken van allerlei ziektes aan het licht gebracht. Maar die kennis heeft er ook voor gezorgd dat bloed steeds meer nuttige toepassingen heeft in de geneeskunde. Bloeddonaties zijn niet alleen belangrijk om patiënten te helpen die acuut bloed nodig hebben, maar worden ook gebruikt om allerlei geneesmiddelen van te maken.Je kunt voor je profielwerkstuk bloed gaan bekijken vanuit (één van) verschillende invalshoeken. Duik in de aderen en bestudeer de processen die in het bloed plaatsvinden, of nog een stapje verder: de processen die in rode bloedcellen plaatsvinden. Of bekijk bloed van een hele andere kant: leer de wereld van de bloedtransfusies kennen of verdiep je in ziekteverschijnselen die met bloed te maken hebben.

3. aandachtDe hele dag door worden je zintuigen gebombardeerd met miljoenen gegevens. Het vermogen om die gegevens te verwerken is beperkt. Daarom moeten we bepaalde informatie voorrang geven, en de rest negeren. Bijvoorbeeld, je computer bromt vermoedelijk vrij hard op dit moment, maar dat was je tot nu toe niet opgevallen. Op een feestje kun je, ondanks het rumoer van alle mensen om je heen, toch gefocust blijven op de stem van degene met wie je in gesprek bent. Is het dan mogelijk om je voor alle niet belangrijke zaken om je heen volledig af te sluiten? Nee! Zo zal een ander gesprek plotseling wel de aandacht trekken als jouw naam erin voorkomt! Er kan worden gesteld dat dingen die je niet verwacht automatische aandacht-trekkers zijn: een stukje spinazie tussen witte tanden, een Vitesse-shirt tussen de Ajaxsupporters. Reclamemakers maken hier handig gebruik van, door middel van opvallende kleuren of teksten. Het belang van aandacht wordt pas goed duidelijk wanneer je het vermogen om je aandacht op iets te vestigen verliest. Zo leiden hersenbloedingen nogal eens tot het zg. ‘neglect’ syndroom. Patiënten die lijden aan deze aandoening negeren alle objecten die zich aan de linkerkant van hen bevinden. Ze zijn niet blind, maar voor hen bestaat de linkerkant gewoon niet, ze hebben er geen aandacht voor! Wat is er bij deze patiënten beschadigd? Waarom wordt de linkerkant van de wereld genegeerd en niet de rechterkant? Dat zijn slechts enkele van de vragen die je zou kunnen onderzoeken.

nou is onze vraag: Welke onderzoeken kun je bij deze onderwerpen bedenken. Want zonder een goed onderzoek is je profielwerkstuk natuurlijk niks. Kan iemand helpen?

Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Pws

Dat laatste onderwerp is erg boeiend. Een (simpel) onderzoek lijkt me echter moeilijk op te zetten. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is iemand naar een kort filmpje laten kijken waarvan hij het verhaal moet navertellen. Terwijl de film draait kun je bepaalde sterke (onaangename ](*,) ) geuren toedienen die ze moeten identificeren. Ook kun je geluiden laten horen, of voorwerpen laten voelen die ze moeten identificeren. Je kan dan bepalen waarvoor de meeste aandacht nodig is. Met andere woorden; wanneer kunnen de proefpersonen het slechtst het verhaal van het filmpje navertellen? Bij het identificeren van voorwerpen (tast), geluiden (gehoor) of geuren (reuk)?
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 213

Re: Pws

oke, dat is inderdaad mogelijk! Bedankt

Reageer