Springen naar inhoud

- - - - -

Beatrix opent grootste radiotelescoop ter wereld


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 mei 2010 - 14:42

Koningin opent grootste radiotelescoop ter wereld

Hare Majesteit de Koningin opent zaterdagmiddag 12 juni in Borger-Odoorn (Drenthe) de grootste radiotelescoop ter wereld: LOFAR. De radiotelescoop is gebouwd volgens een volstrekt nieuw concept. Er worden geen grote schotels gebruikt, maar grote aantallen kleine antennes.
25.000 antennes staan verspreid over 36 velden in Noord-Nederland en daarbuiten van Zweden tot Frankrijk en van Engeland tot aan het oosten van Duitsland. Glasvezels verbinden de antennes met een supercomputer. Zo ontstaat een reuzentelescoop met een diameter van honderd tot duizend kilometer.

De telescoop onderzoekt onder meer het vroegste heelal, kosmische deeltjes en magnetisme in de Melkweg en andere sterrenstelsels. Ook doet LOFAR onderzoek op het gebied van geofysica, precisielandbouw en ICT. Terwijl de antennes het heelal waarnemen, verzamelen ondergrondse sensoren gegevens over structuur van de aardbodem. Die gegevens dragen bij aan betere modellen voor bodemdaling, watermanagement en gaswinning.

...

Lees verder hier: http://www.nwo.nl/nw...ges/NWOP_85BHRV

en hier: http://www.astron.nl...telescope-world

Bron: NWO en Astron

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures