Springen naar inhoud

- - - - -

Tanden poetsen is belangrijk om hartziekten tegen te gaan


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 mei 2010 - 10:45

Er wordt door wetenschappers al langer een link gelegd tussen tand- en mond hygiŽne en hart- en vaatziektes.
Een recent gepubliceerde studie in de 'British Medical Journal' levert duidelijke argumenten die die visie verder ondersteunt: mensen die zelden of nooit hun tanden poetsen, hebben 70% meer kans op het oplopen van een hartziekte. Ook hadden ze een hogere concentratie aan CRP en fibrinogeen in hun bloed.
Hoe dit precies in z'n werk gaat, is nog onduidelijk. Men vermoedt dat het er in grote lijnen mee te maken heeft, dat er bij weinig mondhygiŽne heel wat bacteriŽn aanwezig zijn in de mond. Als bv. het tandvlees daarop wat bloedt, dan kunnen die bacteriŽn terecht komen in de bloedsomloop waardoor er een ontstekingsmechanisme in gang wordt gezet (ons lichaam wil zich immers verdedigen tegen die ongewenste indringer). Dit ontstekingsmechanisme (waardoor ook CRP en fibrinogeen stijgt) zou de bloedvatenwand aantasten waardoor de bloedvaten makkelijker dicht-slippen en de zuurstoflevering in het gedrag komt van oa. het hart.

Individuals who have poor oral hygiene have an increased risk of heart disease compared to those who brush their teeth twice a day, finds research published on the British Medical Journal website.
...
Once the data were adjusted for established cardio risk factors such as social class, obesity, smoking and family history of heart disease, the researchers found that participants who reported less frequent toothbrushing had a 70% extra risk of heart disease compared to individuals who brushed their teeth twice a day, although the overall risk remained quite low. Particpants who had poor oral hygiene also tested positive for inflammatory markers such as the C-reactive protein and fibrinogen.

Professor Watt concludes: "our results confirmed and further strengthened the suggested association between oral hygiene and the risk of cardiovascular disease -- furthermore inflammatory markers were significantly associated with a very simple measure of poor oral health behaviour." He adds that "future experimental studies will be needed to confirm whether the observed association between oral health behaviour and cardio vascular disease is in fact causal or merely a risk marker."

Met de volgende resultaten (er werden 11 869 mensen gevolgd):

There were a total of 555 cardiovascular disease events over an average of 8.1 (SD 3.4) years of follow-up, of which 170 were fatal. In about 74% (411) of cardiovascular disease events the principal diagnosis was coronary heart disease. Participants who reported poor oral hygiene (never/rarely brushed their teeth) had an increased risk of a cardiovascular disease event (hazard ratio 1.7, 95% confidence interval 1.3 to 2.3; P<0.001) in a fully adjusted model. They also had increased concentrations of both C reactive protein (β 0.04, 0.01 to 0.08) and fibrinogen (0.08, Ė0.01 to 0.18).

uit: Cesar de Oliveira, Richard Watt,and Mark Hamer,. Toothbrushing, inflammation, and risk of cardiovascular disease: results from Scottish Health Survey. BMJ, 2010;340:c2451 DOI: 10.1136/bmj.c2451
De abstract, vind je hier.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 mei 2010 - 10:57

Vraagje: waarom nemen ze aan dat er een causaal verband is tussen tanden onvoldoende poetsen en hart- en vaatziekten? Is het niet logischer dat dit gerelateerd zou zijn aan een derde variabele? Misschien zijn het vooral mensen met een lagere SES die minder aandacht besteden aan mondhygiŽne, en die ook de middelen niet hebben om aandacht te besteden aan hun gezondheid in het algemeen. Dat zijn ook de groepen die het meest roken, wat zoals bekend ook slecht is voor zowel tandvlees als het hart.

#3

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 mei 2010 - 11:17

Vraagje: waarom nemen ze aan dat er een causaal verband is tussen tanden onvoldoende poetsen en hart- en vaatziekten? Is het niet logischer dat dit gerelateerd zou zijn aan een derde variabele? Misschien zijn het vooral mensen met een lagere SES die minder aandacht besteden aan mondhygiŽne, en die ook de middelen niet hebben om aandacht te besteden aan hun gezondheid in het algemeen. Dat zijn ook de groepen die het meest roken, wat zoals bekend ook slecht is voor zowel tandvlees als het hart.

Het is inderdaad zo dat men uitgaat van een oorzakelijk verband tussen een slechte mondhygiŽne en het optreden van cardiovasculaire ziektes. In deze studie werd bovendien gecontroleerd voor sociale klasse (en oa. roken) dus die 3de variabele ligt er al uit:

...Once the data were adjusted for established cardio risk factors such as social class, obesity, smoking and family history of heart disease, the researchers found that participants who reported less frequent toothbrushing had a 70% extra risk of heart disease compared to individuals who brushed their teeth twice a day...

Ik ben zelf onvoldoende op de hoogte van het precieze pathofysiologische mechanisme dat erachter zou kunnen steken, maar het is bv. wel al langer zo dat mensen die een een ietwat minder goed werkende hartklep hebben, steeds antibiotica moeten slikken als ze een tandheelkundige ingreep ondergaan (bv. een tand trekken, maar ook bij andere niet-tandheelkundige ingrepen). Omdat de kans dan te groot is dat er bacteriŽn vanuit de mond in de bloedsomloop terecht komen. Deze bacteriŽn (vooral Streptokokken van de mond) hebben blijkbaar nogal de neiging om zich vast te zetten op die minder goed werkende hartklep (ik vermoed dat het meespeelt dat er daar dan turbulenties van de bloedstroom ontstaan waardoor de bacteriŽn er zich makkelijker kunnen nestelen), waardoor die hartklep gaat ontsteken en er zo endocarditis ontstaat. Op korte termijn kan je dan zien dat die hartklep volkomen naar de vaantjes gaat, waardoor die patiŽnt dringend een nieuwe hartklep nodig heeft.

In elk geval is het al lang duidelijk dat ontstekingsmechanismen mee aan de basis liggen van het ontstaan van cardiovasculaire ziektes. En een plaats waar veel bacteriŽn zitten is ondermeer de mond. Bovendien hebben we snel wel eens een wondje in de mond (zoals bij bloedend tandvlees) waardoor bacteriŽn makkelijk in de bloedsomloop terecht komen. Het perfecte mechanisme dus om inflammatie (ontsteking) te veroorzaken.

Verder kan iemand anders misschien nog wat aanvullingen doen over wat er precies al bekend is daarover... ](*,)

Dido

Veranderd door Dido, 29 mei 2010 - 11:26

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures