Later dokter worden

Reageer
Berichten: 26

Later dokter worden

Hallo

Ik wil later dokter worden. Als ik specifieker moet zijn dan is dat,

ik weet niet het naam van zo'n dokter. Maar een dokter die gespecialiseerd is

in gebrokken botten enzo alles wat te maken heeft met botten.

Waarin moet ik goed zijn?

En hoe verlopen de eerste jaren van geneeskunde? ;)

Alvast bedankt ](*,)

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Later dokter worden

Ik denk, Yahiko, dat het kan helpen als je even aangeeft of je van Nederland of België komt. Omdat de toelating tot de studie anders is in België dan in Nederland.

De specialiteit die jij beschrijft is 'orthopedie'. Een orthopedist is aan arts-specialist die allerlei problemen die men ervaart thv. het skelet (botten, spieren, gewrichten, pezen,...), kan aanpakken, vooral door een operatie.

De specialiteit 'fysische geneeskunde' doet dit ook, maar dan vooral op een niet-operatieve manier. Elk van die 2 specialiteiten heeft dan ook z'n eigen ziektes waar die vooral voor instaat.

In België is er een toelatingsexamen waarvoor je moet slagen vooraleer je kan beginnen aan de studie. In NL is er een loting, dacht ik.

Waarin moet je goed zijn? In België (en ik vermoed dat dit in NL niet veel anders is), is het eerste jaar vooral toegespitst op wetenschappen: biologie (plant- en dierkunde), fysica en scheikunde. Dit zijn de zwaarste dobbers. Wiskunde is daar natuurlijk ook mee verbonden, al was, bij ons, het vak wiskunde zelf, niet zo uitgebreid.

Een redelijk goed geheugen is ook wel noodzakelijk, want er komt heel wat blokwerk bij kijken.

Vanaf het 2de jaar vooral, hebben de vakken veel meer betrekking op de mens, in mijn tijd was dat dan nog vooral de 'gezonde' mens, om dan vanaf de doctoraten (nu: masterjaren) over te gaan naar 'de zieke mens'.

Voor het beroep zelf (orthopedist) is het zeker belangrijk dat je over voldoende sociale vaardigheden beschikt (lees: kunnen omgaan met mensen). Verder is orthopedie een behoorlijk zware job in de zin dat die lichamelijk ook behoorlijk lastig: botten opereren vraagt meestal behoorlijk wat krachtinspanningen. Het is ook een job waar je vaak je bed voor uit moet als je in een ziekenhuis werkt én je van wacht bent. Net omwille van het feit dat, als er spoedgevallen toekomen , er nogal dikwijls gebroken botten aan te pas komen, ook 's nachts (vnl. bij ongevallen). Met een goed wachtsysteem is dit wel te verdelen, maar sowieso zal een orthopedist van wacht wel vaker 's nachts opgeroepen worden.

Zijn er nog zaken die je heel specifiek wilde weten?

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Later dokter worden

Ik heb even rondgekeken en er is hier op WF al heel wat geschreven en gevraagd over geneeskunde studeren. Hier kan je zeker al heel wat lezen erover. ](*,)

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Berichten: 1.116

Re: Later dokter worden

In België (en ik vermoed dat dit in NL niet veel anders is), is het eerste jaar vooral toegespitst op wetenschappen: biologie (plant- en dierkunde), fysica en scheikunde.
In Nederland is het echt heel anders dan in België. Dus het is wel zo handig om aan te geven in welk land je woont en wilt studeren.

In Nederland ben je over het algemeen al veel sneller met de praktijk van het dokter-zijn bezig. Zelf zit ik bijv. in Utrecht en daar loop ik in het derde jaar al coschappen (andere faculteiten in het vierde jaar). In NL heb je daarnaast niet zo diepgaand meer de fysica, fytologie (plantkunde), zoölogie (dierkunde) als men in België heeft, met het achterliggende idee dat dit weinig toevoegt aan de klinische praktijk. Daar kunnen de Belgen uiteraard anders over denken, al zou ik dat wel eens willen weten.
Voor het beroep zelf (orthopedist) is het zeker belangrijk dat je over voldoende sociale vaardigheden beschikt (lees: kunnen omgaan met mensen).
In Nederland geldt/bestaat het idee/is de opvatting dat de orthopedische chirurg of in het algemeen chirurgen meestal iets minder sociaal vaardig zijn. Wellicht komt dat ook door de zwaarte van de job die je hebt: het vraagt voornamelijk fysiek veel van je. De belangrijkste vakken in Nederland hiervoor zijn beeldvorming en anatomie. Daarnaast moet je een opleidingsplaats zien te bemachtigen. Dit kun je doen door extracurriculaire activiteiten (onderzoek/sport/andere studies/e.d.).

Kortom: het gaat niet zo zeer om waar je goed in bent, maar waar je jezelf goed in moet maken.
In België is er een toelatingsexamen waarvoor je moet slagen vooraleer je kan beginnen aan de studie. In NL is er een loting, dacht ik.
Op dit moment geldt in Nederland nog een loting. Je kunt onder deze loting op twee manieren uit: gemiddeld hoger dan een acht halen als eindcijfer voor je examenvakken of decentrale selectie (vergelijkbaar met het toelatingsexamen in België; kan voor zover ik weet alleen in Rotterdam en Nijmegen, maar heb daar nooit naar gekeken gezien ik die acht had). De loting houdt in dat je op basis van je eindcijfer ingedeeld wordt in een groep: hoe hoger het cijfer hoe gunstiger de kans dat je ingeloot wordt.

De laatste tijd gaan er steeds meer stemmen op om op andere manieren te selecteren. Mogelijk wordt het geheel door middel van toelatingsexamen gedaan, waarbij overigens ook meer gekeken wordt naar andere kenmerken (denk aan `wat doe jij naast school?`, `hoe sociaal vaardig ben je?`, `hoe goed kun jij samenwerken?`, etc.). Dit zou binnen enkele jaren de praktijk kunnen gaan worden.

Berichten: 26

Re: Later dokter worden

Beste Dido

Ik dank u enorm voor de waardevolle informatie. ;)

Ik woon in België. Dus ik heb gehoord dat je in België een toelatingsexamen

moet afleggen als je voor geneeskunde kiest.

En gedurende het toelatingsexamen komen chemie, fysica en natuurlijk een dik pak wiskunde aan bod.

Als je hopelijk slaagt zal je door mogen.

En nu heeft u gezegd dat biologie, fysica, chemie en

wiskunde de zwaarste vakken zijn binnen het richting "geneeskunde".

-> Mijn vraag hierop is dan(zeg maar vragen xD) , wat moet dan zoal kennen binnenin die vakken?

Zijn er dan nog andere vakken?

En de wiskunde die je in 6 jaren ziet in het secundair onderwijs is die dan volledig af of moeten we

nog extraatjes zien als toekomstig arts?

Is fysica tegen dan al af of weer extraatjes ](*,) ?

Is biologie dan in het detail met Latijnse benamingen enzo?

En betreft chemie zullen we dan dat veel gebruiken?

Alvast bedankt voor alle uitleg en ook voor de uitleg van mijn vorige post. :) :)

Berichten: 26

Re: Later dokter worden

Vanuit welke studierichtingen kan je in geneeskunde komen?

De mensen voor de inschrijving zijn die dan kieskeurig of

schrijven ze je gewoon in en spreken ze dan af voor een datum

voor de toelatingsexamen?

Ik hoop dat ik niet bemoeizuchtig klink maar zit u voor het moment

in het universiteit van Utrecht? Ik bedoel daarmee volgt u daar les?

In welke universiteit in België is het het best om geneeskunde te volgen,

of maakt dat niet uit?

Thanks a lot. ](*,)

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Later dokter worden

yahiko schreef:wat moet dan zoal kennen binnenin die vakken?

Zijn er dan nog andere vakken?
Yahiko, ik denk dat de volgende site een beetje een overzicht geeft van de vakken die je in het eerste jaar hebt en wat ze zoal inhouden: http://med.kuleuven.be/education/gen/eerstebach_nl.html

Dit gaat over de KUL, die ken ik het best aangezien dit de plaats was waar ik heb gestudeerd.

Ik wil er al onmiddellijk aan toevoegen dat ik momenteel een dertiger ben, en ik dus al een tijdje ben afgestudeerd. Ondertussen is de opleiding ook hervormd waardoor mijn ervaringen ermee niet meer up to date zijn... :)
En de wiskunde die je in 6 jaren ziet in het secundair onderwijs is die dan volledig af of moeten we

nog extraatjes zien als toekomstig arts?
Er kwam bij ons geen echt nieuwe leerstof aan bod. Ik had tem. het 6de secundair 6u wiskunde gehad en blijkbaar was dit redelijk voldoende. Als was die prof wiskunde in die tijd een echt warhoofd waardoor z'n lessen erg chaotisch waren en de stof wel vaker 'vreemd' leek.
Is fysica tegen dan al af of weer extraatjes ](*,) ?
Bij ons was die veel gedetailleerder dan datgene wat we gezien hadden in het middelbaar onderwijs. Bovendien werden er ook nieuwe stukken leerstof aangesneden. Zoals een deel over de relativiteitstheorie van Einstein... Het was een vak dat zowat diende als schifting: veel studenten slaagden er niet voor en aangezien er toen nog geen ingangsexamen was, vervulde dit vak vaak die rol.
Is biologie dan in het detail met Latijnse benamingen enzo?
Inderdaad. Ik zie echter dat er nu in het eerste jaar al het vak anatomie doorgaat en dat is vooral het vak waar je gebombardeerd zal worden met Latijnse terminologie.
En betreft chemie zullen we dan dat veel gebruiken?
Ook dit was een schiftingsvak (vak waar veel studenten niet in slaagden). Ook hier kwamen veel zaken aan bod, die we al wel gezien hadden in het middelbaar, maar die nu veel gedetailleerder en uitgebreider aan bod kwamen.
Vanuit welke studierichtingen kan je in geneeskunde komen?
Ik ben onvoldoende vertrouwd met de huidige studierichtingen, maar een ASO-richting die vooral gebaseerd is op wiskunde en wetenschappen zijn volgens mij noodzakelijk. Verder zal een richting Latijn en Grieks ook zeker kunnen. Er waren heel wat studenten die Grieks hadden gevolgd en die zo geconfronteerd werden met méér nieuwe stof dan wij, maar die mensen waren zeker knap genoeg om die leerstof te studeren. Dus ervaarden ze eigenlijk zowat dezelfde vakken als moeilijk zoals wij dat deden.
De mensen voor de inschrijving zijn die dan kieskeurig of schrijven ze je gewoon in en spreken ze dan af voor een datum voor de toelatingsexamen?
Weet ik niet. Volgens mij kan iedereen zich inschrijven, maar het toelatingsexamen zal bepalen of je wel of niet zal kunnen starten.
Ik hoop dat ik niet bemoeizuchtig klink maar zit u voor het moment in het universiteit van Utrecht? Ik bedoel daarmee volgt u daar les?
Neen dus... Ik heb eerst de kandidatuurjaren (= Bachelorjaren) gevolg aan de KULAK, dus de KU Leuven, afdeling Kortrijk en daarna de doctoraten (= Masterjaren) aan de KU Leuven. Maar... zoals ik al aanhaalde, ben ik al een tijdje afgestudeerd. ;)
In welke universiteit in België is het het best om geneeskunde te volgen, of maakt dat niet uit?
Ik zou het niet weten. Volgens mij heeft elke univ. z'n voor- en z'n nadelen. Ik ga er een beetje van uit dat ze uiteindelijk allemaal bekwame artsen 'afleveren'. De studie die je volgde is zeker belangrijk, maar het is vooral nadien dat je het waar moet maken, eens je afgestudeerd bent...

Wat de Bachelor en Master betreft:

- de eerste 3 jaren van de studie geneeskunde noemt men de Bachelorjaren

- de volgende 4 jaren noemt men de Masterjaren.

Je vindt hier een overzichtje over wat die benamingen juist betekenen.

En op deze site van de KUL zie je, meer specifiek, wat die jaren inhouden bij de studie geneeskunde.

Misschien, Yahiko, zijn er mensen, hier op dit forum, die je nog wat meer info kunnen geven die up to date is.

Ik bedenk trouwens dat je je ook altijd eens kan informeren bij jouw CLB. Zij kunnen jou zeker meer info geven over welke richtingen in het middelbaar je het beste kan volgen, maar dan aangepast aan jouw vorige studieresultaten ed.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Berichten: 1.116

Re: Later dokter worden

Ik hoop dat ik niet bemoeizuchtig klink maar zit u voor het moment

in het universiteit van Utrecht? Ik bedoel daarmee volgt u daar les?
Yup, maar weet niet of dat toe of af doet aan de discussie, gezien je in België woont en het voor ons makkelijker is om in België op de faculteit te komen dan voor Belgen om in NL bij geneeskunde te komen. Waarom, moet je mij niet vragen, maar het is de praktijk.

Berichten: 1

Re: Later dokter worden

Beste(n),

Ik heb een vraagje mbt de opleiding geneeskunde.

Ik ben Belg en heb tevens in België schoolgelopen. Ik heb een professionele bachelor in de psychiatrische verpleegkunde en heb ook een master (universitair) diploma in het beleid en management van de gezondheidszorg.

Welke stappen dien ik te ondernemen om deel te nemen aan de loting en is dit überhaupt mogelijk om als Belg in Nederland geneeskunde te gaan studeren?

Alvast bedankt

Mvg

Laurent

Reageer