Springen naar inhoud

Schuifspanning


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Packk

  Packk


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 juni 2010 - 21:16

Hallo,

Ik ben bezig met het leren van Fluidummechanica, maar nu begrijp ik iets niet goed. Er staat namelijk dat wanneer een vloeistof zich tussen 2 lagen bevindt, waarvan bijvoorbeeld de bovenste beweegt, een schuifspanning gaat opwekken. En dat de vloeistof hiertegen een weerstand gaat bieden, namelijk de viscositeit. Maar ik begrijp niet goed wat deze schuifspanning nu eigenlijk is, is het de zoals bij wrijving een soort van grens die moet overschreden worden door de vloeistof voordat deze begint te vloeien?

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

biologiestudent

  biologiestudent


 • >250 berichten
 • 269 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2010 - 17:44

WIKI:
Een schuifspanning is een spanning die het materiaal vervormt zonder dat het volume van het materiaal verandert. De vervorming van het materiaal ("schuif") wordt ge-evalueerd door het meten van de verandering van de grootte van de hoek (afschuiflengte).

Dus, het gaat om een kracht die wordt uitgeoefend op het oppervlak van een vloeistof waardoor de vloeistof vervormt. Wordt deze kracht te groot, dan 'valt de vloeistof' dus uiteen.
Hoe hoger de viscositeit van de vloeistof, hoe groter de kracht is die erop kan uitgeoefend worden.
onder viscositeit verstaan we elasticiteit van een vloeistof, of stroperigheid. Vloeibare honing heeft bijvoorbeeld een veel hogere viscositeit dan water.

is dit een antwoord op je vraag?
mvg

#3

stoker

  stoker


 • >1k berichten
 • 2746 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2010 - 20:32

is het de zoals bij wrijving een soort van grens die moet overschreden worden door de vloeistof voordat deze begint te vloeien?

neen, daar heeft het niets mee te maken. Je stelt de vloeistof best als volgt voor: allemaal lagen op elkaar, de lagen kunnen over elkaar gaan bewegen (=schuiven) maar er is wrijving tussen die lagen door de viscositeit. Die schuifkracht gedeeld door het contactoppervlak is gelijk aan de schuifspanning.

Het verschilt eigenlijk amper met schuifspanningen in vaste stoffen, versta je dat?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures