Springen naar inhoud

- - - - -

Boerenzoon werd markante fysicus


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 juni 2010 - 19:24

Boerenzoon werd markante fysicus

Met zijn witte stofjas, zijn eeuwig net gedoofde pijp en aansteker was fysicus Jaap Kistemaker voor jongere generaties natuurkundigen op het Amolf-laboratorium in Amsterdam-Watergraafsmeer bijna een karikatuur.

Decennia na zijn pensionering als directeur in 1982 kwam Kistemaker nog steeds wekelijks een dag op het lab, trok zijn jas aan, stak zijn pijp op en maakte zijn ronde. Dat hij er niet was, kon je zien aan zijn jas op het knaapje. Dan studeerde hij thuis op Chinese astronomie.

De vrijdag op 93-jarige leeftijd in Bilthoven overleden Kistemaker was in veel opzichten de markantste Nederlandse natuurkundige van na de oorlog. Niet eens zozeer wegens zijn wetenschappelijke ontdekkingen, maar meer door de wijze waarop hij anderen tot ontdekken bracht. Faciliterend, compromisloos en streng, een man voor wie alleen resultaten telden. Wie niet presteerde, moest harder werken. Of vertrekken.

Kistemaker, een boerenzoon uit Kolhoorn die in Leiden eerst sterrenkunde was gaan studeren maar overstapte op natuurkunde, geldt als de grondlegger van de uraniumverrijking.
...

Lees verder: http://www.volkskran...t=Google Reader

Bron: De volkskrant

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures