Springen naar inhoud

Enzymen en hormonen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 06 juni 2010 - 23:50

Hoe onderscheiden enzymen en hormonen zich qua werking?
1. enzymen zijn katalysatoren; hormonen niet.
2. ???

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 juni 2010 - 12:11

Het zijn twee klassen van stoffen die simpelweg niets met elkaar te maken hebben. Hormonen zijn signaalstoffen, zetten processen in gang door knoppen om te zetten als het ware. Enzymen doen dit niet.

Enzymen veranderen stoffen door ze aan flarden te knippen, er groepen aan te hangen, etc. Ze veranderen stoffen op moleculair niveau. Voorbeeld van knippen: eiwitten zijn lange ketens van aminozuren, hun bouwstenen. Proteasen knippen dat aan flarden zodat we de individuele aminozuren kunnen gebruiken als lego en er onze eigen eiwitten van kunnen bouwen.
Voorbeeld van iets toevoegen: het enzym DNA-polymerase knoopt de bouwstenen van DNA aan elkaar om zo een stuk DNA te maken. Of een enzym dat een fosfaatgroep aan een eiwit hangt en het daarmee activeert (dat heet een kinase).

Enzymen maken de grondstoffen en maken daar vervolgens insuline van. Dat gaat het bloed in en hecht aan een receptor aan de buitenkant van de cel. De receptor wordt daardoor geactiveerd en zet een cascade van reacties in gang die uiteindelijk leiden tot veranderingen in de cel (ze gaat bijvoorbeeld suiker opnemen uit het bloed).
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures