Springen naar inhoud

Eenheid van verbuiging ruimtetijd


 • Log in om te kunnen reageren

#1

aaargh

  aaargh


 • >1k berichten
 • 1279 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 augustus 2005 - 19:25

Hoe meet je de verbuiging van de ruimte tijd?
bv.

v(x,y,z,t) = a*m(x,y,z,t)

a = constante
m(x,y,z,t) = massa op punt xyz op moment t
v(x,y,z,t) = verbuiging ruimtetijd

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mortimer

  Mortimer


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 augustus 2005 - 18:47

Ruimte-tijd kromming wordt aangegeven door de zogenaamde Riemann krommings tensor. Over tensors in het algemeen is toevallig net een andere thread gestart. Een tensor is de logische voortzetting van een scalair getal (tensor van rang (0,0)), een vector (tensor van rang (1,0)) en hoger dimensionale entiteiten met soortgelijke eigenschappen. Tensor calculus is bijzonder ingewikkeld en vormt de basis van de algemene relativiteits theorie.
De Riemann tensor is een tensor van rang (1,3) en je schrijft hem als Rabcd. Deze notatie (suffix notation) volgens een wijze die Einstein zelf heeft geintroduceerd verbergt zijn werkelijke complexiteit echter want volledig uitgeschreven in discrete componenten en afgeleiden beslaat de tensor meerdere bladzijdes formule. Het is precies daarom dat de notatiewijze is ingevoerd om e.e.a. nog ensigzins overzichtelijk te houden. In oudere geschriften van Einstein zie je echter regelmatig de volledig uitgeschreven vorm terug.

De relatie tussen deze krommingstensor en de hoeveelheid massa of andere vormen van energie in een bepaald punt (elke vorm van energie draagt bij tot de kromming, dus ook b.v. electromagnetische straling) wordt weergegeven door de z.g. Einstein veldvergelijking. Hierin zit een afgeleide van de krommingstensor verwerkt alsmede de z.g. stress-energy-tensor.

Jouw idee om op een simpele manier de kromming van ruimte-tijd weer te geven als v(x,y,z,t) = a*m(x,y,z,t) gaat dus helaas niet op.

Veel natuurlijke situaties vertonen echter (b.v. bolvormige) symmetrieen die een aantal componenten van de tensors sterk vereenvoudigen of reduceren tot 0. Een bekend voorbeeld is het zwart gat. De zogenaamde Schwarzschild oplossing van de Einstein veldvergelijking levert een redelijk "eenvoudige" formule waarmee de kromming van ruimte-tijd in de buurt van een zwart gat kan worden berekend.
De Schwarzschild oplossing uitgeschreven in poolcoordinaten:
Geplaatste afbeelding
Veel plezier ermee!

#3

emailpack

  emailpack


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 september 2005 - 19:12

v(x,y,z,t) = a*m(x,y,z,t)

a = constante
m(x,y,z,t) = massa op punt xyz op moment t
v(x,y,z,t) = verbuiging ruimtetijd

Neem als voorbeeld je eigen leven, hoeveel keer word je eigen leeftijd, maal het leeftijd van je ouder, bvb je vader in dit voorbeeld

Als je die berekening hierin maakt, en je neemt de deelsom van, hoeveel jaren je gemiddelt nog leeft, voor een 21 jarige ongeveer, 56 jaar nog..

Dan zou je hetzelfde kunnen berekenen.
Als wat daar bedoelt wordt. Enigste verschill is dat je dan, niet berekent hoe lang iets duurt, maar wat de tijd van ruimte in ruimte zelf op berekeningen uitbrengt, daar heb je dus alleen nut, mee als je die tijd kent, ken jij de tijd waarin de, sterren ontploffen of zogenaamd imploderen.

Als jij dit wilt gaan leren, kan je beste niet teveel leren, je kan beter eerst leren wat, logische volgorde is van sterrenkunde zelf, dan kan je die metriekstelsels leren, en dan begeef je die waarden, en de formules die eruit komen, in je eigen berekeningen hierin.

Als je uiteindelijk weet wat je zoekt, dan ben je sneller klaar.
Dus wat je eigenlijk dan doet, is zorgen dat je maatwerk hebt, en niet voorbeelden om te leren, zodat je maatwerk kan voortmaken.

Als je klaar bent..

Wil ik wel wat zien.

mail me maar...

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures