Springen naar inhoud

Stelling over een open systeem


  • Log in om te kunnen reageren

#1

JeanJean

    JeanJean


  • >250 berichten
  • 393 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 juni 2010 - 18:06

Hallo, in m'n cursus staat een 'gesloten systeem' gedefinieerd als een systeem waar geen massatransport bij mogelijk is met de omgeving, wel energie-uitwisseling. Nu heb ik volgende stelling, die al of niet waar is:

Binnen een gesloten systeem in thermisch evenwicht kunnen er nooit temperatuursverschillen optreden.

Thermisch evenwicht is dus dat alles in het gesloten systeem een zelfde temperatuur heeft. Nu vraag ik me af, kunnen er temperatuursverschillen optreden door toevoegen / wegnemen van energie? Temperatuur = een maat voor de kinetische energie van de moleculen in een systeem dus persoonlijk dacht ik dat deze stellling daardoor klopt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 14 juni 2010 - 10:11

Lijkt me niet helemaal juist allemaal, maar een gesloten systeem kun je definieren zoals je het wilt (dus jij bepaalt voor welk aspect het 'gesloten zijn' opgaat).

Maar jouw bewering kan ook niet waar zijn, als ik een kerncentrale als gesloten systeem beschouw t.o.v. massatransport zijn er zeer zeker temperatuurverschillen, of wil je dit geval uitsluiten op grond van het niet aanwezig zijn van thermisch evenwicht?
Nog een voorbeeld: ik zit in een afgesloten ruimte en wrijf met mijn hand over de vloer. Hierbij neemt de temperatuur plaatselijk toe, maar wordt dan constant, dus er is dan evenwicht.

Misschien moet je niet de term thermisch evenwicht gebruiken maar 'het ontbreken van energie-omzettingen'?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures