Bloed

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 13

Bloed

Hey,

waarom moet bloed een ph hoger dan 7 hebben?

Gr.

Sjuul

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Bloed

Pff, dat is een complex antwoord!

Om te beginnen is de pH van bloed niet 7 maar ligt normaal tussen 7,35 en 7,45.

Lang verhaal kort is de pH bijvoorbeeld van invloed op de dissociatie van zuurstof van hemoglobine:

klik

De middelste curve is de normale situatie en die schuift naar links of rechts als de pH veranderd.

Ook de conformatie van eiwitten (vouwing) is grotendeels afhankelijk van pH en dat heeft weer invloed op de werking van enzymen, etc.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 13

Re: Bloed

dankjewel:)

Berichten: 1.116

Re: Bloed

Het antwoord is heel simpel eigenlijk: Dat weten we niet, maar we zijn er nu eenmaal zo op gebouwd. Als we anders gebouwd waren hadden we mogelijk een andere bloed-pH gehad. Het belangrijkste is wel dat vrijwel alle enzymen en andere eiwitten die wij hebben het beste werken bij een pH van 7.4 en 37°C. Maar dat kun je redelijkerwijs gewoon geen argument noemen.

Met hetzelfde idee kun je vragen waarom mensen een watercontent van > 80% hebben en waarom het bloed van een persoon ongeveer 7% van zijn/haar lichaamsgewicht is. Het zijn wel vragen die je mag stellen. Maar verwacht er geen spectaculaire antwoorden op: het is gewoon eenmaal zo, en daar kunnen we hooguit een paar arguments from design bij halen. Maar veel meer wordt het niet.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Bloed

JWvdVeer schreef:Het antwoord is heel simpel eigenlijk: Dat weten we niet, maar we zijn er nu eenmaal zo op gebouwd.

(..)

Het zijn wel vragen die je mag stellen. Maar verwacht er geen spectaculaire antwoorden op: het is gewoon eenmaal zo, en daar kunnen we hooguit een paar arguments from design bij halen. Maar veel meer wordt het niet.
Op zich heb je natuurlijk helemaal gelijk maar als TS op deze manier deze vraag stelt, zoekt hij niet het antwoord dat je nu geeft denk ik. Vandaar het versimpelde antwoord.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 1.116

Re: Bloed

Op zich heb je natuurlijk helemaal gelijk maar als TS op deze manier deze vraag stelt, zoekt hij niet het antwoord dat je nu geeft denk ik.
Tja, het is naar mijn mening ook niet een vraag waar je realistisch een antwoord op moet gaan verwachten. Het is heel simpel zo omdat het hele systeem gewoon zo in elkaar steekt en we dat met onze logica kunnen volgen. Daarnaast is de vraag nog fout ook. Het bloed moet namelijk geen pH boven de 7 hebben. Wanneer de pH boven de 8 stijgt is het ook vrij snel gebeurt met mn patiënt (zeldzame gebeurtenis trouwens).

De moraal van het verhaal: probeer de vragen zo te stellen dat je ook werkelijk een antwoord kunt verwachten.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Bloed

Tja, het is naar mijn mening ook niet een vraag waar je realistisch een antwoord op moet gaan verwachten.
Dat zou je als huiswerk-helper ook ander kunnen formuleren. Er zijn genoeg mensen van deze leeftijd / op dit punt in hun opleiding die nog moeten leren formuleren, zowel vragen als antwoorden overigens. Dat wil echter niet zeggen dat ze de vraag niet horen te stellen of dat ze geen antwoord hoeven verwachten. Het is dan van meer constructieve aard om TS daar specifiek op te wijzen, in plaats van stellen dat hij/zij geen antwoord hoeft te verwachten.

Verder heb je uiteraard gelijk en het komt dan ook regelmatig langs op WSF: als je het goede antwoord wil horen, moet je de goede vraag stellen.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Reageer