Springen naar inhoud

- - - - -

Freud onterecht uit basispakket


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Lathander

  Lathander


 • >1k berichten
 • 2502 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 juni 2010 - 14:21

http://www.volkskran...uit_basispakket


AMSTERDAM - De zorgverzekeraars hebben recent de psychoanalyse uit het basispakket gehaald.

Onterecht, want patiŽnten hebben wel degelijk baat bij de intensieve behandelmethode waarvan de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud aan het einde van de negentiende eeuw de grondlegger was

"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 15 juni 2010 - 22:34

Er zijn de laatste jaren inderdaad een aantal meta-analyses verschenen waaruit blijkt dat langduriger psychoanalyse effectief is, ook in vergelijking met CGT. Sommige daarvan tonen aan dat het effect na de therapie verder toeneemt, terwijl het effect van CGT, na therapiestop, steeds verder afneemt. Met andere woorden: studies tonen aan dat er 2 jaar na een kortdurende CGT maar heel weinig of niets meer overblijft van de therapeutische effecten, met alle gevolgen vandien. Dit terwijl het effect van een langduriger therapie, in dit geval psychoanalyse, zelfs nog toeneemt, na therapiestop.

Psychoanalyse heeft natuurlijk veel minder wetenschappelijk onderzoek dan CGT en dat houdt in dat vergelijken niet makkelijk is. Bovendien begint men meer en meer in te zien dat langduriger therapie (ook bij CGT, vooral dan onder de noemer van dialectische gedragstherapie) wel degelijk zinvol is bij een voldoende hoog aantal cliŽnten. Ik heb dan ook behoorlijk wat vragen bij de beslissing van zorgverzekeraars om psychoanalyse niet meer terug te betalen. Op langere termijn kan psychoanalyse wel degelijk iets bieden, zoals ook uit recentere studies blijkt. Al ben ik me ervan bewust dat verzekeraars allerlei argumenten zoeken om zo weinig mogelijk te moeten uitbetalen en zoveel mogelijk te verdienen. En ik vrees dat ook deze kortetermijnsvisie daar perfect onder valt.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#3

Kaspace

  Kaspace


 • >100 berichten
 • 202 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juni 2010 - 13:51

Niet alles waar je baat bij kan hebben hoeft in het ziekenfondspakket. De sauna zit er ook niet in.

#4

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 juni 2010 - 19:46

Niet alles waar je baat bij kan hebben hoeft in het ziekenfondspakket. De sauna zit er ook niet in.

](*,)
Een saunabeurt is geen empirisch bewezen effectieve behandeling voor een psychische stoornis. Psychodynamische therapie is dat wel. En bovendien is een psychische stoornis evengoed een 'ziekte' waarbij mensen het recht hebben om geholpen te worden. Iets waarvoor een ziekteverzekering in se zelfs dient.
En dat het liefst met een therapie die minstens wat bewezen heeft, een saunabeurt hoort daar niet bij.

Tenzij jij naar enkele meta-analyses uit peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften kan verwijzen waaruit blijkt dat een saunabeurt bewezen effectief is voor een psychische stoornis...

Dido

Veranderd door Dido, 16 juni 2010 - 19:57

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#5

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 juni 2010 - 12:44

't Is wel enigszins logisch natuurlijk... Het is veel gemakkelijker om "pakketjes" van x terugbetaalde sessies CGT aan te bieden dan psychoanalyse. Op die manier krijg je ongetwijfeld meer draaideurpatiŽnten, maar op korte termijn is het winstgevender.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures