Springen naar inhoud

- - - - -

‘knuffelhormoon’ wekt agressie naar concurrerende groep op


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 juni 2010 - 08:45

Onderzoekers hebben voor het eerst een neurobiologische oorzaak van conflicten tussen groepen blootgelegd. Ze stellen dat oxytocine, een neuropeptide die in de hersenen wordt aangemaakt en als hormoon en neurotransmitter functioneert, ervoor zorgt dat mensen de eigen groep bevoordelen en zich agressief gedragen naar concurrerende andere groepen. Hiermee nuanceren de onderzoekers de heersende opvatting dat oxytocine mensen aardiger en altruïstischer maakt.
Een belangrijke nuancering die uit het onderzoek naar voren kwam was dat oxytocine, in de volksmond het ‘knuffelhormoon' genoemd, verdedigende agressie oproept. De agressie was gericht op het neutraliseren van een bedreigende groep; wanneer de concurrerende groep geen bedreiging vormde, leidde oxytocine alleen tot altruïsme naar de eigen groep toe. Deze bevinding geeft een neurobiologische verklaring voor het feit dat conflicten tussen groepen escaleren wanneer mensen andere groepen als bedreiging zien. Zolang dat niet het geval is, bijvoorbeeld omdat er een fysieke barrière is gemaakt tussen het territorium van de twee groepen, is de kans op gewelddadige conflicten kleiner.

Lees meer ... Universiteit van Amsterdam
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures