Springen naar inhoud

In een poging...


 • Log in om te kunnen reageren

#1

hast66

  hast66


 • >25 berichten
 • 88 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2010 - 20:43

Hoi

Wat is het juiste:

In een poging iets te bereiken......
of
In een poging om iets te bereiken.....

en graag wat uitleg. ;)

Bedankt
De gebruiker voorheen bekend als kolonelvonklink.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3412 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 23 juni 2010 - 22:57

Tja, wel of niet "om" voor een infinitief. Beide varianten zijn acceptabel. Ik doe het de ene keer met en de andere keer zonder "om", misschien wat vaker met dan zonder. Zonder "om" is iets zakelijker, met "om" is wat informeler. Google laat zien dat beide varianten veel voorkomen, maar zonder "om" is daar populairder dan met.

Een van de taalgidsen op internet (Hermkens, Verzorgd Nederlands, 1974) zegt erover: In 'om te slagen' is om volgens de traditionele grammatica een voorzetsel; Paardekooper noemt het een voegwoord. De gesproken taal last meestal een ‘overbodig’ om in: Het is moeilijk om je dat uit te leggen; hij was druk bezig om zijn koffers in te pakken. Strenge taalrechters veroordelen dit gebruik. Paardekooper beschouwt de constructie met om in alle gevallen als het correcte Nederlands. Hij is van mening dat het weglaten van om een latinisme is. Een voorzichtig standpunt wordt ingenomen door G.A. van Es. ‘Ten dele is toeneming van het gebruik van “om” waarschijnlijk te wijten aan slordigheid en slapheid van stijl. Om die reden is het te veroordelen vanuit stilistisch oogpunt. Ten dele echter voldoet dit woord blijkbaar aan een behoefte: men wenst een verbindingswoord met de onbepaalde wijs. En mag de taalkundige deze behoefte tegengaan?’ ...

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures