Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Reageer
Berichten: 213

Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Hallo, volgend jaar doe ik eindexamen maar toch begin ik steeds meer te twijfelen over wat ik wil doen. In de eerste en tweede klas wou ik altijd architect worden. Ik tekende veel en daarbij moet je niet denken aan gewone tekeningen, maar echt huizen van binnen en buiten op schaal etc. Ook vond ik dingen ontwerpen echt geweldig!

Later ben ik wezen kijken bij de opleiding biomedische technologie. Maar ook dit lijkt me een leuke studie, want ik ben vooral geinteresseerd in de exacte vakken. In BMT zit van alles en dat is juist het leuke eraan. Even voor de duidelijkheid ik heb zowel NT als NG, dus dat is het probleem niet. Maar toch denk ik dat biomedische technologie (WO) te hoog voor mij gegrepen is. Ik moet nu al echt veel doen voor school, en ik ben bang dat ik dit dus niet aan kan. Heeft iemand ervaring met BMT, en zo ja, is het een pittige studie?

Toch wordt ik ook weer nieuwsgieriger naar het ontwerpen/architectuur. Niet alleen omdat dit HBO is, maar ook omdat dit me nog steeds interesseerd. Is er misschien een geschikte opleiding voor mij, waarin beide zit? Of juist iemand die een opleiding doet voor architect of iets met ontwerpen? Ik heb me hier nog niet heel erg in verdiept, en wil graag meer informatie. Het liefst combineer ik de gezondheidszorg met het ontwerpen van dingen.

Kan iemand me helpen?

Groetjes..

Berichten: 4.502

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

In Rotterdam is een architectuur"museum" en mogelijk als je Bels bent iets over de grens:bezoek eens een Hogeschool of hoger een Uni waar architectuur wordt gedoceerd.

Als je een beetje brutaal bent stap je bij een klein bureau binnen en laat je informeren.

Een goede opleiding vergt wel veel wiskundig (ruimtelijk inzicht en ondergrond;perspectief,statica,etc)

Dat lijkt me de enigste mogelijkheid om wat te ontdekken;overigens is de kans groot,dat wanneer je later aan de bak komt,je verschillende jaren achter de CAD (tekentafel in mijn tijd) moet doorbrengen voordat je een zelfstandig ontwikkeld plan kunt uitvoeren.

Een zelfstandige start is voor weinigen weggelegd,de toekomst is meestal een groot buro met kwalitatief gevarieerde tekenaars en ontwerpers met de bijbehorende bevoegdheden in dat buro.

Binnenhuis-architect of meubelontwerper,dan wel industrieel ontwerper (met wat werktuigb. achtergrond) zou ook een keus kunnen zijn.

Succes met de zoekerij!

Berichten: 213

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Dankje! Wat ik vooral jammer vindt is dat de 'ouderwetse' manier dus gewoon met pen en papier bijna niet meer wordt gebruikt. Tegenwoordig gaat alles via de computer, en dat lijkt me juist minder leuk. Maarja het is niet anders. Ik heb nog even bedenktijd maar in ieder geval bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Het is goed dat je verschillende studies serieus aan het overwegen bent. Het lijkt er echter op dat je je zeker bij BMT nog geen duidelijk beeld hebt wat je hier later mee kan maar belangrijker wil doen. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat je na het afronden van je studie nu eigenlijk voor werk wilt doen. Kies aan de hand hiervan de studie die je daar het beste naar toe kan krijgen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 4.502

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

@lisette:

Ik vermoed,maar weet het niet zeker,dat de goede ontwerpers met het "blote handje" ontwerpen ,dus met handschetsen,want dat werkt sneller om een objectief idee zichtbaar te maken.Cad werkt nmm. belemmerend.

Heb je eenmaal een idee in schetsvorm,dan kun je dat verder uitwerken met CAD en kun je makkelijker manipuleren met vlakken en ruimtes.

Ooit zag ik op TV een wereldberoemd Braz.architect (ik meen Oskar Niemayer) met een staafje houtskool op schetspapier een idee lanceren en ik wenste de constructeur veel sterkte toe om het hele zaakje te berekenen.

Mijn werkwijze was ook in gesprekken met opdrachtgevers een idee te krijgen van hun wensen en werkte dat eerst handmatig (schets) uit zonder gebruik van de plank met haak.

(Bezoeken bij gemeente om bestemmingsplan te bekijken met vele voorschriften en tegenwoordig een beeldkwaliteitsplan dat de schoonheids-experts in elkaar draaien.)

De schets kwam in gesprek en werd aan de hand van opmerking bijgeschaafd en vervolgens op de plank tot een def.schets gepromoveerd (dat zou nu het CAD-stadium kunnen zijn),met globale statische berekeningen met de schuiflat (nu computer door aparte constructeur).

Vervolgens procedures bij welstandsfiguren,die het meest aanspreekbaar waren tegen het eind van de ochtend; meestal moest de esthetische kwast er vaak bij te pas komen om het de commissie naar de zin te maken.

Grondonderzoek,handmatig bij goede zandgronden dan wel sonderingen ivm heiwerk.

Dan verdere bouwaanvraagprocedure; statische berekeningen ,gedetailleerde begroting aan de hand van een besteksomschrijving van alle bouwdelen (bespreken met opdrachtgever om te pogen binnen hun budget te blijven).

Na ontvangst bouwvergunning aanbesteding bij een enkele dan wel meerdere aannemers voor grote objecten;na accoord met opdrachtgever en aannemer over de bouwsom wordt opdracht gegeven om te starten met de bouw.

Huisje bouwen,betaling in variabele termijnen-afh. bouwvorderen-eerste oplevering met betaling tm 95 % als eerste bouwmankementen zijn hersteld en bewoners kunnen gaan inrichten en wonen en kinderziektes gaan opnemen en herstellen in de lopende drie maanden,waarna tweede oplevering en uitbetaling na goedkeuring van de laatste 5 % van de bouwsom.

(Regeling met banken voor benodigde hypotheek door de opdrachtgever met overleg begroting.)

Dat was en zal qua regeling nog zo gaan bij grotere private bouw,maar meestal zijn er tegenwoordig voor woningen projectontwikkelaars die de grond in handen hebben en plaatjes met korte omschrijving verkopen en een opdrachtgever vaak in een erg ondergeschikte positie komt te verkeren en de architect een summiere rol speelt.

Succes met het studie-onderzoek.

Gebruikersavatar
Berichten: 375

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Om architect te worden kan je de opleiding HBO Bouwkunde overwegen. Bij die studie kan je je specialiseren als architect maar kan je ook een hoop andere kanten op!

Berichten: 4.502

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Nmm.zul je moeten beginnen met VBO (afh.vooropleiding);ik meen dat een UNI-opleiding je recht geeft om je architect te noemen,resp te worden ingeschreven in het architectenregister hoewel dit via een handige babbel en een lagere opleiding ook nog wel eens mag lukken! ](*,)

Berichten: 1

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Je geeft zelf aan graag te willen tekenen en schetsen. Lijkt je de opleiding Industrieel Ontwerpen niet wat?

Zelf ben ik een 5e jaars student Industrieel Ontwerpen uit Enschede waarbij we veel tekenen en de meest creatieve dingen op papier zetten. Uiteraard komt er ook hier nodige computerwerk bij kijken.

Berichten: 3

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Beste Lisete,

weet niet of je dit nog gaat lezen maar toevallig kwam ik op dit forum terecht en herkende mezelf totaal in jou!!

Ik doe HBO bouwkunde en ben nu aan het afstuderen aan de haagst hoge school. Mijn ouders zijn architect en ik wilde dat altijd ook graag worden. Daarnaast had ik een grote interesse in Bio en een goed vriendinnetje studeerd BMW in Utrecht.Hier mijn bevindingen±

Bouwkunde HBO is erg technisch, geen punt opzich maar helaas wordt tijdens de opleiding geen aandacht besteed aan ontwerp,concept vorming en architectuur. Het is puur fysica,constructie,bouwmethodiek, bouwmanagement en dat soort zaken. Als je graag architect wilt worden is het dus wel even doorbijten tot je na 4 jaar verder mag aan de TU. Wel heb je dan een goede technische basis en zal je merken beter technisch inzicht te hebben dan de TU/ers. Ontwerp/wise ben je dan wel nog een groentje maar als je talent en passie hebt maakt dat niet uit. Zelf ga ik volgend jaat beginnen aan een INterieur Architectuur Master aan de HKU, dit is een nieuwe master en is erg gerciht op conceptuele ontwikkeling...je leert interieur te combineren met architectuur en krijgt opdrachten van ziekenhuisinrichting tot winkels, hotels, woningen en openbare ruimtes, erg divers dus.

Bedenk wel dat je voor al deze opleidingen erg veel achter je PC moet zitten!!!dus schaf maar een flinke aan..

Misschien is het een idee de Bachelor interieur architectuur aan een kunstacademy te doen... krijg je erg veel ontwerp en ook een beetje techniek. Een andere optie is je Propeduise HBO bouwkunde halen en vervolgens met het schakelprogramma Bouwkunde op de TU te gaan volgen,ken mensen die dat doen en dat gaat erg goed samen.En bedenk goed, het beroep van Architect is erg geromatiseerd, het ontwerp van een gebouw is maar 5% van de werkelijke baan die je hebt, de rest is veel regelgeving rompslomp, vechten voor geld,ruzien me aannemers, en alles behalven leuek tekeningetjes maken de hele dag. Maaaaaaaar uiteindelijk staat natuurlijk wel JOUW gebouw ergens langs de weg en geeft dat naturlijk waanzinnig veel voldoening.

wat betreft BMW, weet ik dat mijn vriendin het erg leuk vind alleen het contact met mensen en de buitenwereld mist. De hele dag op zon lab is best wel saai soms en je moet erg gedreven zijn wil je dat leuk blijven vinden en niet je doel uit ogen verliezen. De banen die je uiteindelijk met deze studie kan doen zijn ook niet erg divers...eigenlijk betekend het gewoon dat je je hele leven op zo´n lab gaat zitten....als je dat niet erg vindt is het een erg interesante studie en kan je er natuurlijk levens mee gaan redden, wat ook het vermelden waard is!!

nou hoop dat je er wat aan hebt

Gebruikersavatar
Berichten: 773

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

wat betreft BMW, weet ik dat mijn vriendin het erg leuk vind alleen het contact met mensen en de buitenwereld mist.
Over architectuur weet ik niets, over het lableven des te meer, en ik vind dit altijd zo`n vreemde dooddoener, hoezo, geen contact met mensen? Ik heb op afdelingen gewerkt met tussen de 30 en de 60 man, en geloof me, dan heb je best wat mensen om je heen hoor! Ook is er in veel instituten veel communicatie tussen verschillende afdelingen dus het beeld dat je afgezonderd en eenzaam in een donker lab staat is echt nonsens. Ok, je hebt inderdaad geen klantencontact, en het zijn dus wel steeds dezelfde mensen, maar mensen zat! Je kunt trouwens ook veel met patientenstudies doen, dan heb je wel degelijk patientencontact, mocht je echt verdwazen tussen alleen maar labmensen.
De hele dag op zon lab is best wel saai soms en je moet erg gedreven zijn wil je dat leuk blijven vinden en niet je doel uit ogen verliezen. De banen die je uiteindelijk met deze studie kan doen zijn ook niet erg divers...eigenlijk betekend het gewoon dat je je hele leven op zo´n lab gaat zitten....


Tja, nog ziets, mij lijkt de hele dag achter een computer ook saai, of de hele dag in een winkel staan, of de hele dag... ga zo maar door. Het is maar net wat je leuk vind en wat je wilt worden. Ik geef toe: het spectrum aan verschillende banen valt misschien wel wat tegen met deze studie, al is er veel meer dat je kunt worden dan alleen maar labmuis, en zijn er binnen het labwezen ook een grote verscheidenheid aan banen te vinden. Alleen al de verschillen tussen diagnostiek, research op een instituut of werken in het bedrijfsleven of de chemie zijn erorm.
To boldly go where I`ve never been before



Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Ontwerpen/architectuur of toch biomedische technologie

Hoewel je je met BMW inderdaad specialiseert, leer je niet voor een beroep. Je bent een academisch wetenschappelijk persoon. Er is naast werk op een lab, werk in communicatie en ook regelgeving. Ik ken zelfs verhalen van mensen die BMW hebben gedaan en vervolgens manager zijn geworden in een bedrijf wat niks met BMW te maken heeft. De redenatie van personeelszaken was blijkbaar dat ze iemand wouden hebben die een goed analytisch vermogen heeft en problemen snel kan opmerken en verbeteren door onder andere trial en error. Het manager gedeelte hebben ze deze persoon via een cursus nog even bijgebracht. Dit was echter al voor de recessie en dat zie ik nu ook niet meer zo heel snel gebeuren.

Hoe dan ook, ook met BMW heb je nog veel kanten die je op kan. Dit hangt ook van het uiteindelijke master profiel af wat je kiest. Het lab leven is inderdaad een aparte wereld, het is wel een hele leuke wereld (maar ik ben dan ook bevooroordeeld)
"Meep meep meep." Beaker

Reageer