Springen naar inhoud

- - - - -

Jongeren met verandering in dopaminegen extra gevoelig voor meedrinken met vrienden


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 juli 2010 - 10:50

Jongeren met een genetische verandering in het dopaminegen DRD4 blijken extra gevoelig voor het meedrinken met anderen.
Iedereen heeft het DRD4-gen, maar bij zo'n dertig procent van de bevolking komt een genetische verandering in dat gen voor. Mensen met zo'n verandering zijn erg be´nvloedbaar voor het drankgedrag van anderen. Jongeren drinken twee keer zo veel in gezelschap van zware drinkers dan leeftijdgenoten die de genetische verandering niet hebben.

Lees meer ... Radboud Universiteit
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 juli 2010 - 23:53

Op zich past dit natuurlijk mooi bij het feit dat Dopamine al langer in verband is gebracht met verslavingen. Omdat Dopamine van belang is bij beloningen. Zie bijvoorbeeld:

...Er zijn aanwijzingen dat alcohol langs dopaminerge weg – de zenuwvezels die signalen doorgeven met de verbinding dopamine – beloningssystemen in de hersenen stimuleert en dat dit een rol speelt in het ontstaan van alcoholisme. Enkele jaren geleden werd een methode ontdekt waarmee bij de mens het dopamine-D2-receptorgen kan worden onderzocht. Dit gen komt in twee alternatieve vormen voor, de zogenaamde allelen A1 en A2. Men heeft vastgesteld dat het allel A1 bij alcoholisten veel vaker voorkomt dan bij niet-alcoholisten. Met name werd het allel A1 gevonden bij alcoholisten met ernstige medische complicaties zoals ontwenningsverschijnselen, levercirrose en ontstekingen van de alvleesklier. In families waar alcoholisme in opeenvolgende generaties veel voorkomt, is men vervolgens nagegaan of het allel A1 koppeling vertoonde met alcoholisme. Dit bleek niet het geval te zijn. Weliswaar speelt het dopamine-D2-receptorgen een rol in het tot expressie komen van de aanleg voor alcoholisme, maar een gen voor alcoholisme – als het al bestaat – ligt niet in de buurt van het dopamine-D2-receptorgen....

uit: Alcoholisme (Kennislink)
Al blijkt natuurlijk weer de overgrote meerderheid die drager is van het gen (in de tekst wordt gesproken van 30%) in 'real life' geen alcoholprobleem te hebben. Of misschien nog wel als jongere, maar dan vaak niet meer eens men gesetteld is als volwassene... Dus weeral het belang van nature Ún nurture natuurlijk... En vermoedelijk zelfs vooral van nurture.

Dido

Veranderd door Dido, 25 juli 2010 - 23:57

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures