Springen naar inhoud

Iemand anders post gevoelige info over mij op een forum


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 00:54

Ik zit opgezadeld met een probleem...
Ik heb nogal getwijfeld om dit berichtje te posten, trouwens, aangezien ik het hele voorval eigenlijk op z'n minst nogal kinderachtig vind. En jammer genoeg maak ik deel uit van dat kinderachtig gedoe... ;)

Op een Nederlands forum dat enkel openstaat voor leden van een welbepaalde instelling (waaronder ik), wordt er in principe niet gemodereerd. Iedereen post er maar wat hij er wil posten, maar dan wel onder zijn echte naam omdat het account dat je toegewezen krijgt, inhoudt dat je sowieso moet posten onder jouw eigen naam. Nu is het zo dat ik een thread begonnen ben, met een doodgewoon artikeltjes uit de krant. Daarop is echter één nogal onvriendelijke reactie gekomen van een andere forumgebruiker (die ik makkelijkheidshalve even pers. X zal noemen). Het is niet voor 't eerst dat pers. X zich wat provocerend opstelt, al is het wel voor 't eerst naar mij toe. Het uiteindelijke resultaat was dat persoon X 'gevoelige' gegevens, waarvan ik niet wil dat ze zomaar op een forum te grabbel worden gegooid én die ik ervaar als kwetsend, post over mij. Deze heeft hij dus neergeschreven in 1 berichtje in 'mijn' thread (de thread zelf bestaat uit zo'n 24 berichtjes).

3/4de van die berichtjes uit die thread, zijn vermoedelijk te omschrijven als 'een proberen te verduidelijken van de vorige berichtjes' (van zowel pers. X als van mij én van andere forumgebruikers). Of, ze bevatten ook een 2-tal keren mijn voorstel om het hierbij te houden. Maar pers. X denkt daar blijkbaar anders over en blijft er maar op terugkomen, in meerdere postings.
En, ik beken, na meerdere opeenvolgende postings van pers. X waarbij hij maar bleef na-trappen, en waarbij hij tenslotte met 'gevoelige' info over mij op de proppen kwam, ben ik ietwat uit m'n krammen geschoten en heb ik een slotberichtje geschreven. Dat slotberichtje van mij bevatte uiteindelijk niet veel meer dan quotes van de vorige berichtjes van pers. X en enkele quotes van mij, naast wat informatie over mezelf, dat mij op dat moment verklarend leek, maar dat alleen maar op pers. X, als een rode lap op een stier werkte. Als ik in dat bericht eindig met aan te geven dat ik zal vragen de ganse thread te deleten, krijg ik een laatste (?) reactie van X: 'ik beroep me voor mijn berichten op vrijheid van meningsuiting' en een 'ik hoop dat je weet waar je aan begint'...
Ik moet eerlijkheidshalve m'n best doen om dat laatste niet als een dreigement te zien, maar goed, da's mijn interpretatie en die ik laat maar in het midden. Reageren op zijn laatste berichtje doe ik dus niet meer, het lijkt me totaal zinloos.
Ik zie trouwens geen reden meer om mijn eigen slotbericht te laten staan: de persoonlijke info die ikzelf in dat slotberichtje gaf, was blijkbaar nutteloos en ik zie dit dan ook liever verdwijnen. Dan kan hij dat tenminste al niet meer misbruiken.

Wat kan ik daartegen doen?
(1) Ik heb de neiging om op zulke momenten te vragen om gans de thread te laten verwijderen. Uiteindelijk lijkt het mij gebaseerd op één en al misverstand, vermoedelijk ook deels van mijn kant uit, maar dit neemt niet weg dat er gegevens in enkele van die berichtjes staan die ik als privé beschouw (zelf kunnen we onze eigen berichtjes niet verwijderen).
Kan ik eisen van de instelling dat deze ganse thread wordt verwijderd? Dan zijn meteen alle discussies en misverstanden die erin vermeld staan, van de kaart geveegd. Letterlijk dan toch... :)

(2) Ik heb zo een vaag vermoeden dat dit niet kan, maar kan ik dan eisen dat er geknipt wordt in dat ene berichtje van pers. X zodat tenminste de informatie die X over mij schrijft, verwijderd wordt?

(3) Kan ik meteen ook mijn eigen berichtjes laten verwijderen in die thread (het zijn er een 4-tal)? Ze lijken me zinloos.

Voor alle duidelijkheid, het is hier niet m'n bedoeling om te streven naar mijn gelijk. Ik ben nogal in detail getreden om het zoveel weer te geven hoe het gelopen is. Maar in tegenstelling tot X die blijkbaar geniet van de openbaarheid van misverstanden/ ruzies én mogelijks ook geniet van het openbaar maken van privégegevens over mij, probeer ik toch enigszins m'n privacy te beschermen én wil ik tenminste dàt recht behouden.

Weet iemand wat er hier mogelijk is? ](*,)
M'n dank zal groot zijn...

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 01:11

Er misschien nog aan toevoegen dat ik dit berichtje al heb terug gevonden. Maar ze geeft niet volledig een antwoord op mijn vraag.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#3

E.Desart

  E.Desart


 • >1k berichten
 • 2391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 01:40

Dido,

Kijk als eerst eens wat de forumregels zeggen. Vrijheid van meningsuiting is geen ABSOLUUT recht zonder begrenzingen, noch wettelijk, noch via forumregels (gewoonlijk geeft de FAQ hier nog bijkomende richtlijnen + forumregels zullen vaak voorzien dat moderators nogal vrijheid hebben voor aanpassingen inzake taalgebruik en inhoud in het belang vann en ter bescherming van het forum en haar doelstellingen.

Hoe reageert de forumbeheerder op je vragen? (Iemand moet dat forum toch watchen?) Zij hebben belang bij happy members. En zoals hier ben jij daar vermoedelijk een gerespecteerd lid.

Als hier privé informatie door anderen geplaatst is die je niet zelf publiek maakte kan je eisen dat die verwijderd wordt.

Als je in de richting van rechten begint te denken:
http://www.arnoud.engelfriet.net/

Op deze site (zelfde gespecialiseerde advocaat) staan veel betrokken artikels (even rondzoeken gebruik zoekfunctie rechtsboven op pagina).
http://www.iusmentis...ebsites/forums/

Ingrijpen bij reacties
Zie ook

* Aansprakelijkheid voor user-generated content
* Mag ik commentaar en reacties wijzigen?
* Mag ik zomaar commentaar en reacties weghalen?

De beheerders van een forum mogen ingrijpen als deelnemers te ver gaan. Ze kunnen daarbij berichten verwijderen of aanpassen, of zelfs de plaatser van die berichten verwijderen ("verbannen") van het forum. Verwijderen van berichten, en zeker van deelnemers, mag alleen in uitzonderlijke gevallen.

Verwijderen van berichten

Het verwijderen van ongepaste berichten komt relatief vaak voor. Dit mag, als het bericht tegen de regels van het forum is. Maar de beheerders hebben wel een bewijslast. Ze moeten zich houden aan de regels die in het reglement zijn vastgelegd. Als daar bijvoorbeeld in staat dat geen reclame mag worden gemaakt, dan mogen ze berichten verwijderen die reclame bevatten. Het reglement mag bijvoorbeeld ook deelname door minderjarigen verbieden.

Dat wil niet zeggen dat alles wat niet niet verboden is, dus zonder meer toegestaan is. Een beheerder mag bijvoorbeeld best ingrijpen bij illegale activiteiten, zoals racistische uitlatingen of uitleg hoe een beveiliging van software of muziek te kraken is. Ook als dit niet expliciet in het reglement staat.

Verwijderen op verzoek

Soms komt het voor dat een deelnemer zelf vraagt om een bericht te laten verwijderen. Een bericht op een forum is volgens de privacywet een persoonsgegeven, en dat moet worden verwijderd als de betrokken persoon daarom vraagt. Dit blijkt uit de Richtsnoeren privacy op internet (PDF) van het College Bescherming Persoonsgegevens.

De enige reden om het te mogen laten staan, is als er een "eigen gerechtvaardigd belang bij publicatie" is. Zo'n belang kan bijvoorbeeld zijn dat door de verwijdering de discussie onbegrijpelijk wordt. In dat geval, zo zeggen de richtlijnen, kun je volstaan met de naam van de plaatser vervangen door [VERWIJDERD] of iets dergelijks. Tenzij de inhoud van het bericht zelf nog informatie over de plaatser bevat, dan zou die informatie moeten worden geschrapt.

COLLEGE BESCHERMING PERSOONSGEGEVENS
http://www.cbpweb.nl...mp;theme=purple

http://www.iusmentis.../#meningsuiting
http://www.iusmentis...ivacy/internet/
http://search.atomz....sp-a=sp1003bfa8

http://internetrecht.startpagina.nl/

Het beste echter is eerst in contact te treden met de beheerder. Die heeft ook belang bij een soepel verloop.

Veranderd door E.Desart, 02 augustus 2010 - 01:54

Eric

#4

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5611 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 06:31

Wat kan ik daartegen doen?

Niet twijfelen, gewoon vragen of minstens de gevoelige gegevens verwijderd worden en misschien gewoon de ganse thread (waar het blijkbaar nogal bitsig aan toe ging).
Je staat volledig in je recht als iemand dergelijke gegevens over jou post, maar meestal willen de mods ook geen problemen en zich er gemakkelijk van af maken en luisteren ze dan gewoon.
Dus, niet twijfelen aan jezelf en de mod aanspreken. Niemand heeft het recht om publiek je gegevens door te geven buiten jouw wil, of het nu via affiches of op het internet is.

Edit: ik zie dat het over NL gaat, my bad, daar weet ik het niet zeker...

Veranderd door 317070, 02 augustus 2010 - 06:31

What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#5

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 11:50

Bedankt al, voor jullie reacties... ](*,)

Ter verduidelijking: de domeinnaam die gebruikt wordt in het forumadres van dat bewuste forum, is wel degelijk dat van de instelling (universiteit).

Ik heb dus telefonisch contact opgenomen met diegenen die rechtstreeks instaan voor dat forum (ik veronderstel dat ik de mensen aan de lijn kreeg die er de administratie doen). De mevrouw zei dat ze aparte berichtjes niet kunnen verwijderen en dat ze ook niet knippen in berichten. Maar dat ze wel de ganse draad kunnen verwijderen. Ze zouden het dus eens bekijken.

Na een uurtje kreeg ikzelf een telefoontje van de juridisch adviseur van de instelling...
En ik kreeg er het volgende antwoord van die laatste:
1) Wij, als instelling, stellen enkel dit forum ter beschikking, wij modereren dit in principe niet. We kunnen wel een ganse draad verwijderen, maar we knippen niet in berichtjes en verwijderen ook geen aparte berichtjes
2) de ganse draad verwijderen we niet, aangezien er geen discriminerende, racistische, homofobe (en de rest van de bekende reeks) uitlatingen in staan.

Daarna heb ik erop gewezen dat er wél privé-informatie opstaat over mezelf, geuit door iemand anders, die ik nooit op dàt forum heb gezet én waarvan ik niet wil dat ze op dat forum vermeld staat. En dat ik erop stond dat tenminste die enkele woorden worden gewist. Ik heb ook de druk wat verhoogd door aan te geven dat ik daar verder mee zou gaan, zodat die gegevens wél worden verwijderd.
Toen wist hij het even niet meer, herhaalde hij nogmaals dat zij enkel dat forum ter beschikking stellen en kwam z'n voorstel dat dan misschien best die enkele (2-tal) berichtjes worden gewist. Tja, ik had al aangegeven dat dit voor mijn part even goed was... Maar goed, aangezien hij gehoord had dat enkele berichtjes verwijderen of knippen niet kan, ging die juridische adviseur dit dan weer eens navragen aan diegenen die wél de ganse draad kunnen verwijderen (de mensen van de administratie die ik eerst al aan de lijn had, vermoed ik dus)...
Verborgen inhoud
We hebben het er nog even over gehad dat het beter was geweest dat ik m'n slotberichtje meer had geschreven in reactie op X z'n uitlatingen, en ik heb hem daarin gelijk gegeven. Maar goed, dat doet hier niet echt meer iets ter zake, denk ik...

Hij zou me dan nog iets daarover laten weten...

'Recht op vrije meningsuiting', een 'ik hoop dat je weet waaraan je begint' (dixit X) én wij stellen enkel dat forum ter beschikking van jullie én het gaat niet om racisme, discriminatie of homofobie... zijn dus blijkbaar allesbepalend?? ;)

Dido

Veranderd door Dido, 02 augustus 2010 - 11:50

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#6

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16606 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 12:12

//Technisch:
Weet je toevallig welke forumsoftware (plus versie) gebruikt wordt op dat forum? Vaak staat er een vermelding omtrent zoiets helemaal onderin.
Bericht bekijken
'Recht op vrije meningsuiting', een 'ik hoop dat je weet waaraan je begint' (dixit X) én wij stellen enkel dat forum ter beschikking van jullie én het gaat niet om racisme, discriminatie of homofobie... zijn dus blijkbaar allesbepalend?? ](*,)[/quote]Zeer zeker niet. Generiek kun je stellen dat het recht op vrije meningsuiting niet mag conflicteren met de persoonlijke belangen van een individu. Zoals we het hier in onze eigen forumregels vermelden:
[quote]Vrijheid van meningsuiting
Moderators worden er wel eens van beschuldigd te censureren, waarbij de schrijver van het bericht zich beroept op het feit dat Nederland een vrij land is, met vrijheid van meningsuiting. Daar willen we het volgende over kwijt:
 • De vrijheid van één individu mag de vrijheid van anderen niet schaden of beperken.
 • Een beroep op vrijheid van meningsuiting is, zoals in het echte leven, alleen terecht als de normale regels van fatsoen in acht worden genomen!
 • Nederland is een vrij land... Met regels, om die vrijheid te bewaken!
 • Inderdaad, je leeft in een vrij land. Echter, dit forum is geen vrij land maar een plek die we in goed vertrouwen hebben opengesteld voor iedereen. Dat betekent dat je je aan onze regels te houden hebt. Zie het als onze huiskamer. Iedereen is welkom, maar zodra je je niet gedraagt krijg je het vriendelijke verzoek je aan te passen aan de geldende normen en waarden. Doe je dat niet, dan vertrek je maar.
[/quote]
Dit is weliswaar een vrije vertaling van de wet, maar ik moet me heel sterk vergissen wil dit niet de strekking zijn. Vaak beroepen mensen zich ten onrechte op de vrijheid van meningsuiting (zeker op internet) maar dit gaat zeker niet altijd op. Artikel 10 van de Grondwet stelt bijvoorbeeld:
[quote]Art. 10. [Eerbiediging persoonlijke levenssfeer] (1.10)
-1. Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.
-2. De wet stelt regels ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens.
-3. De wet stelt regels inzake de aanspraken van personen op kennisneming van over hen vastgelegde gegevens en van het gebruik dat daarvan wordt gemaakt, alsmede op verbetering van zodanige gegevens.[/quote]

Mocht je er niet uitkomen met de universiteit zelf: heb je een rechtsbijstandverzekering? Zonodig kun je daar misschien gebruik van maken.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#7

E.Desart

  E.Desart


 • >1k berichten
 • 2391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 12:21

Dido,

Als je er niet uit zou komen en je die advocaat gespecialiseerd in Internet recht (ICT-jurist Arnoud Engelfriet) wil bereiken via een Forum:
http://www.security....uridische vraag

Die is daar zeer actief.

Veranderd door E.Desart, 02 augustus 2010 - 12:23

Eric

#8

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16606 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 12:49

Jep. Arnoud Engelfriet wordt v.w.b. internetrecht als een autoriteit beschouwd. Kan dingen vaak erg helder uitleggen.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#9

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 13:10

Leuk dat jullie even meedenken... ;)

//Technisch:
Weet je toevallig welke forumsoftware (plus versie) gebruikt wordt op dat forum? Vaak staat er een vermelding omtrent zoiets helemaal onderin.
...
Ik vind de stelling dat geen berichten aangepast cq verwijderd kunnen worden érg vreemd. Elke software die ik ken biedt die mogelijkheid namelijk wel (en ik ken veel forumsoftware).

Ik geloof eerlijk gezegd, ook niet dat het niet kan. Ik heb al berichten zien verdwijnen (uitzonderlijk) op andere delen van het discussieforum, dus...
De software staat er niet echt in vermeld, wel is het zo dat het gaat om Blackboard (of hier: http://www.blackboard.com/). Het forumadres kan ik je wel geven, maar aangezien je er enkel bij kunt met een account van de univ., ben je er niet veel mee, vrees ik: http://studienet.ou....jsp?tab_id=_1_1.

Uit jullie tips en berichtjes, maakte ik trouwens al een volgende korte samenvatting:

Art. 10. [Eerbiediging persoonlijke levenssfeer] (1.10)
-1. Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.
-2. De wet stelt regels ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens.
-3. De wet stelt regels inzake de aanspraken van personen op kennisneming van over hen vastgelegde gegevens en van het gebruik dat daarvan wordt gemaakt, alsmede op verbetering van zodanige gegevens.


Auteursrecht (uit het huishoudelijk reglement van het internetforum van de univ.)
Gebruik nooit materiaal dat beschermd is door auteursrecht.
Het is niet toegestaan informatie te verveelvoudigen of openbaar te maken op een wijze die in strijd is met de Auteurswet (en andere wetten betreffende intellectuele eigendom), het Wetboek van Strafrecht of de Wet Bescherming Persoonsgegevens, of die anderszins inbreuk maakt op de rechten van de Open Universiteit of derden. Deze bepaling is expliciet van toepassing op de openbaarmaking en verveelvoudiging van cursusmaterialen en tentamens van de Open Universiteit. Hieronder valt uitdrukkelijk het verbod tot het ter beschikking stellen via internet.


publicatie van persoonsgegevens op het internet: CBP Richtsnoeren - Publicatie van persoonsgegevens op internet (op de website van het college voor bescherming persoonsgegevens)
Tijdens publicatie
4) Leef de informatieplicht na.
Verantwoordelijken dienen betrokkenen actief te informeren over het doel en de opzet van de publicatie.
5) Vermeld duidelijk uw eigen identiteit, toegankelijk voor iedere bezoeker van de publicatie.
6) Zorg ervoor dat u persoonsgegevens niet langer bewaart en ter beschikking stelt dan strikt noodzakelijk.
7) Waarborg actief de kwaliteit en juistheid van de gepubliceerde persoonsgegevens.
8) Tref beveiligingsmaatregelen tegen onbevoegd gebruik.
Onder die maatregelen vallen onder meer dataminimalisatie, het afschermen van persoonsgegevens voor zoekmachines, doelgroepafbakening en het beveiligen van het gegevenstransport.
Volgend op publicatie:
9) Verwijder gegevens als de betrokkene zijn toestemming voor publicatie intrekt. Voldoe tevens aan verzoeken van betrokkenen tot inzage en aan verzoeken tot verwijdering, verbetering, aanvulling of afscherming van persoonsgegevens als die feitelijk onjuist zijn, voor het doeleinde onvolledig of niet ter zake dienend, dan wel anderszins in strijd met een wettelijk voorschrift worden verwerkt.
10) Verwijder onrechtmatig gepubliceerde persoonsgegevens. Dit speelt vooral bij publicaties met een reactiemogelijkheid voor bezoekers.
uit: http://www.cbpweb.nl...g_internet.aspx


Art. 10. [Eerbiediging persoonlijke levenssfeer] (1.10)

-1. Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.
-2. De wet stelt regels ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens.
-3. De wet stelt regels inzake de aanspraken van personen op kennisneming van over hen vastgelegde gegevens en van het gebruik dat daarvan wordt gemaakt, alsmede op verbetering van zodanige gegevens.

En die naam A. Engelfriet, hou ik zeker bij... Wie weet komt ze me nog van pas voor de eerstvolgende dagen. ](*,)

Dido

Veranderd door Dido, 02 augustus 2010 - 13:11

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#10

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16606 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 02 augustus 2010 - 13:20

Hmm... Blackboard is inderdaad een beetje een vreemde eend in de bijt. Je kunt weliswaar een bericht verwijderen, maar dan worden ook alle specifieke reacties dat bericht (denk aan de tree-weergave) verwijderd als ik het goed zeg. Ik kan me goed voorstellen dat je dan een alles of niets methode handhaaft om discussies leesbaar te houden.

Anyway: ik denk dat je met bovenstaande een goede samenvatting hebt (al staat art 10 Grondwet er 2x in ](*,) ). Zoals ik zie heb je alle recht om te vragen om verwijdering en dient de universiteit inderdaad je verzoek te honoreren. Hoe ze dat doen (gehele topic weg of specifieke delen) is hun zaak natuurlijk.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#11

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 augustus 2010 - 11:39

Beste Eric, 317070 en Ger,

Bedankt voor jullie reacties. Ondertussen toch nog even de afloop meegeven...
Ik heb zonet m'n eigen verzoek tot terugtrekken van die enkele berichtjes afgeblazen. De reden is dat
1. het blijkbaar een verzoek was dat niet zo evident leek
2. maar vooral eigenlijk nog, dat er een aantal duidelijke terechtwijzingen (zelfs veroordelingen) zijn gekomen, van andere forumgebruikers ten aanzien van X, op datzelfde forum.

Het zou inderdaad zo zijn geweest dat alle berichtjes, volgend op die paar berichtjes, dan zouden verdwijnen. En dat zou ook betekenen dat die enkele berichtjes van mensen die duidelijk stelling nemen tegen X zouden gewist worden. Vooral dat laatste wil ik dus niet, zelfs al moet ik daardoor een stukje van m'n privacy opgeven (voor één keer is het voor een goed doel, denk ik dan maar ](*,))

Ik heb dan maar besloten zelf terug contact op te nemen met die juridische adviseur van de univ. om hem dit mee te delen. Het werd uiteindelijk nog een goed gesprek, waarin hij aangaf dat mij eigenlijk niets te verwijten valt in die discussiedraad, dat ik het wel correct heb aangepakt. En dat meneer X daar ondertussen bekend is als iemand die onlangs nog hetzelfde probeerde te doen met iemand anders en dus helemaal niet fair handelt (het bekende 'trollen' eigenlijk)...
Verder gaf hij nog aan dat hij deze morgen wel besloten had ervoor te gaan om die berichtjes te laten deleten, maar dat z'n enige vrees was dat, in dit ongemodereerd forum, dit mij nadien nog vaak zou worden aangewreven door die persoon X én dat persoon X diezelfde 'gevoelige' gegevens zou blijven posten, al was het maar om mij te blijven 'trollen'...

Ik heb er in elk geval een aantal zaken uit geleerd:
1) Zelfs al beschouw ik mezelf al als voorzichtig, ik word nog een stuk voorzichtiger als ik info over mezelf achterlaat op het net
2) Ik vermoed dat de berichtjes uiteindelijk wel zouden gewist worden, zeker als ik nog eens had aangedrongen bij die juridisch adviseur. Hij gaf zelf al te kennen dat hij ervoor zou zijn gegaan.
3) Ik zie nogmaals in hoe mooi dit forum eigenlijk wel is én welk goed werk jullie hierbij leveren!!! Het is dan wel een streng gemodereerd forum, maar dat maakt juist dat het een forum is van niveau! Ik kan me helemaal niet voorstellen dat dit hier zou kunnen gebeurd zijn. Daarvoor waken jullie te goed over dit forum... Dus is het niet alleen een hoogstaand forum, maar ook een veilig forum voor ieder die het wil gebruiken. Vandaar dat ik jullie, zij het dan virtueel, graag allemaal enkele Pluimpjes zou willen schenken voor het mooie werk dat jullie hier dagelijks leveren!!
Geplaatste afbeelding

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#12

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16606 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 03 augustus 2010 - 12:07

Kijk, fijn dat alles dan toch op de pootjes terecht lijkt te komen. ](*,)

3) Ik zie nogmaals in hoe mooi dit forum eigenlijk wel is én welk goed werk jullie hierbij leveren!!! Het is dan wel een streng gemodereerd forum, maar dat maakt juist dat het een forum is van niveau!

Niet alleen dat, zonder gebruikers van goede wil zoals onder anderen die in deze thread komen we ook nergens. Voor jullie geld dus ook: Geplaatste afbeelding
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#13

E.Desart

  E.Desart


 • >1k berichten
 • 2391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 03 augustus 2010 - 14:46

Het zou inderdaad zo zijn geweest dat alle berichtjes, volgend op die paar berichtjes, dan zouden verdwijnen. En dat zou ook betekenen dat die enkele berichtjes van mensen die duidelijk stelling nemen tegen X zouden gewist worden. Vooral dat laatste wil ik dus niet, zelfs al moet ik daardoor een stukje van m'n privacy opgeven (voor één keer is het voor een goed doel, denk ik dan maar ](*,))

.... Dus is het niet alleen een hoogstaand forum, maar ook een veilig forum voor ieder die het wil gebruiken.


Dido,

Fijn dat het opgelost is ....

;) Maar mag ik mij een binnenpretje permitteren? Dit gaat net iets verder dan een droog opgelost probleem...? Je vindt het best leuk dat het X betaald gezet is is het niet? ..... Een stukje privacy waard?

Tussen Buiten haakjes: Jij bent zelf typisch zo iemand die een forum veredelt....

Veranderd door E.Desart, 03 augustus 2010 - 14:57

Eric

#14

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 augustus 2010 - 18:43

Thanx...

](*,) Maar mag ik mij een binnenpretje permitteren? Dit gaat net iets verder dan een droog opgelost probleem...? Je vindt het best leuk dat het X betaald gezet is is het niet? ..... Een stukje privacy waard?

Tussen 10 haakjes... ;) Je hebt een redelijke portie mensenkennis, beste Eric... :)

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#15

Miels

  Miels


 • >5k berichten
 • 14723 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 04 augustus 2010 - 11:12

Nog wat mosterd na de maaltijd, maar voor de volledigheid post ik het toch maar even:

Zoiets als een ongemodereerd forum kan/mag eigenlijk niet bestaan. De eigenaar van het medium is juridisch tot op grote hoogte verantwoordelijk voor de inhoud. Ik heb eens wat in jurisprudentie zitten neuzen, en daaruit blijkt dat als de eigenaar het medium niet voldoende in de hand kan houden, hij dan heel het platform moet sluiten.

Wat zou lijken op jouw scenario is een geval van smaad/laster. Het is makkelijk om op een forum iemand anders zwart te maken. Daar zou het "lijdend voorwerp" uiteraard schade aan kunnen ondervinden (zonder dat het om discriminatie zou gaan).
Over iets dergelijks heeft een rechter geoordeeld dat als de eigenaar daar geen (snelle en adequate) oplossing voor biedt hij niet voldoende capabel is om verantwoordelijk te zijn voor een forum. Hij is dan begonnen aan iets waarbij hij de verplichtingen die het met zich meebrengt kennelijk niet kan dragen. Als verbetering van de situatie in de toekomst onwaarschijnlijk is dient heel het forum verwijderd te worden.

Je ziet overigens wel vaker dat mensen makkelijk aan (laagdrempelige) dingen op internet beginnen waarbij ze de randvoorwaarden over het hoofd zien. Een ander voorbeeld is de verplichting om bij massa-mailings mensen in het bericht de mogelijkheid te bieden om zich uit te schrijven. Als je niet aan die verplichting kan voldoen ben je strafbaar. Als je niet goed (genoeg) weet hoe het werkt/hoort mag je ook dat dus niet zomaar gaan doen.

Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures