Springen naar inhoud

Rolweerstand en versnellen van auto


 • Log in om te kunnen reageren

#1

jordystunts

  jordystunts


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2010 - 11:11

Ik ben bang dat ik het een en ander met elkaar verwar, maar ik ga toch proberen om de vraag te stellen.

Mij is geleerd dat de uiteindelijk versnelling van een auto wordt veroorzakt door de wielen die zich afzetten van het wegdek. Natuurlijk is dit logisch, maar als ik de rolweerstand ga uitrekenen van deze auto komt deze ongeveer rond de 100 N uit(ik ga ervan uit dat de auto 1000 Kg is en de rolweerstand coefficient 0,010 is). Dat zou betekenen dat de auto maar met 0,1 m/s^2 zou kunnen versnellen. Als deze kracht groter wordt, dan slippen de banden door.

Maar zoals ik al zei, ik denk dat ik rolweerstand misschien niet helemaal goed snap of dat er andere dingen een belanrijke rol spelen.

Bedankt.

Veranderd door jordystunts, 09 augustus 2010 - 11:12


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 09 augustus 2010 - 14:00

Leuk dat er in deze tijd van snel opeenvolgende posts op dit topic nog geen antwoord is. Blijkbaar een moeilijke vraag?
Ik denk dat je het zo moet zien: rolweerstand en schuifweerstand sluiten elkaar niet uit, ze kunnen naast elkaar bestaan. Rolweerstand treedt op als het wiel vervormt tijdens het rijden (en dat doet elk wiel). Zie wikipedia. Het is te vergelijken met luchtweerstand, het is er, je wordt erdoor afgeremd, maar je zet je er niet mee af.
Dat afzetten doe je met schuifweerstand. Daarvoor maakt het niet uit of je beweegt (slipt) of niet. Kijk maar naar lopen: je zet je af tegen de grond met een horizontale kracht. Je voet gaat niet slippen, totdat de kracht die je erop zet groter is dan de maximale wrijvingskracht (mu.N). En mu bij schuiven is natuurlijk veel groter dan de (overigens denkbeeldige) mu bij rollen.

#3

jordystunts

  jordystunts


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 augustus 2010 - 07:47

Heel erg bedankt voor je reactie:) Ik snap het nu, alles is duidelijk;)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures