Springen naar inhoud

De bouw van een Wimshurst-machine


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Brinx

  Brinx


 • >1k berichten
 • 1433 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 30 augustus 2005 - 21:26

Ik heb op verschillende plekken online eens wat zitten lezen over Wimshurst-machines:

http://www.coe.ufrj..../wimshurst.html
http://www.powerlabs.org/wimshurst.htm
http://www.physics.l...s2/5a50_10b.jpg

Kort gezegd: je laat 2 isolerende schijven vlak tegenover elkaar in tegengestelde richtingen draaien. Door een handige plaatsing van geleidende elementjes op de platen en door de kleine ladingsverschillen van die elementjes op de juiste posities van de schijven te neutraliseren krijgen de elementjes steeds grotere ladingen, die je kunt opslaan in twee condensators (meestal Leidse flessen) en waarmee je behoorlijke vonken kunt trekken, tot wel iets van 20 centimeter lang met een redelijk machientje.

Bij het activeren van de machine ontstaan er zeer sterke elektrische velden rondom het apparaat waardoor je allerlei leuke elektrische effecten te zien krijgt, waaronder corona-ontladingen. Het lijkt me dan ook leuk om zo'n toestel te bouwen.

Mijn vraag is nu: heeft iemand van jullie al eens een dergelijke machine gebouwd? Welke materialen raad je aan, welke onderdelen luisteren bijzonder nauw, hoeveel werk is er in gaan zitten, en wat zijn de valkuilen?

Alvast bedankt voor eventuele tips.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Antoon

  Antoon


 • >1k berichten
 • 1750 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 augustus 2005 - 21:43

oh, zo'n apparaat hebben wij op school op, met het profiel werkstuk mochten we vrij rondlopen in het magazijn en hebben we er lekker mee lopen kloten.

Je moet oppassen voor vonken, maar je moet de berichten die je hoort niet overdrijven hoor, ik heb een paar keer een schok gehad van zo'n opgeladen machine, en dat doet even pijn maar heel erg was het ook weer niet. ik merkte wel toen we de uiteinden gingen verlengen (electrocutie doeleinden) hij amper nog spanning had, dus maak je uiteinden niet te lang.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures