Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Auto op lange termijn slechter voor klimaat dan vliegtuig


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 augustus 2010 - 22:46

Auto op lange termijn slechter voor klimaat dan vliegtuig

Met de auto rijden draagt op lange termijn meer bij tot de opwarming van de aarde dan over dezelfde afstand vliegen.

Dat blijkt uit een studie van Oostenrijkse en Noorse wetenschappers die het opwarmend effect van verschillende transportmiddelen analyseerden, en dat op verschillende tijdschalen. Daarvoor hielden ze onder meer rekening met de verschillende stoffen in de uitlaatgassen, niet alleen met CO2.

Op korte termijn vijf jaar na de reis is de impact van een reis met het vliegtuig per passagier en per kilometer vier keer groter dan die van een autorit. De grote impact van het vliegverkeer is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan condenssporen sluierwolken die door de aarde afgegeven warmte tegenhouden. Verder speelt de vorming van ozon in de troposfeer een rol. Dat wordt gevormd uit stikstofdioxide, afkomstig van vliegtuigen, en vluchtige organische stoffen.
Reizen met trein of bus scoort het best: de impact per passagier en per kilometer is vier tot vijf keer lager dan die van autoverkeer. Treinverkeer scoort op korte termijn vreemd genoeg vooral goed als de elektriciteit in een steenkoolcentrale is opgewekt, omdat de uitstoot van zwavelverbindingen voor een koelend effect zorgt.

...

Lees verder: http://www.eosmagazi...0/xmfid/12.aspx

Bron: EOS Magazine

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures