Longen-lever opname vs afgifte

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 21

Longen-lever opname vs afgifte

Beste mensen,

De longen en de lever hebben zowel een opname functie als een afgifte functie.

Voor deze functies, zijn daarvoor verschillende cellen verantwoordelijk, of dezelfde cellen maar worden ze anders gebruikt afhankelijk van de gewenste functie?

dus is er een cel die zorgt voor de luchtopname en een andere cel die zorgt voor de afgifte van co2.

of is er 1 cel die beide functies doet

Bij voorbaat dank

Berichten: 1.116

Re: Longen-lever opname vs afgifte

Er zijn niet speciaal cellen die voor de opname en afgifte van O2 en CO2 zorgen. Het zijn namelijk gassen. Voor gassen heb je geen specifieke transporters e.d. nodig. Het is gewoon een vorm van diffusie: het gas gaat gewoon door de cellen heen, vanwege het feit dat er een concentratieverschil is met de lucht.

Wat heeft de lver overigens met je vraag te maken?

Berichten: 21

Re: Longen-lever opname vs afgifte

Bedankt voor je snelle reactie

Maar 1 cel kan toch niet gelijktijdig gas opnemen en gas afstaan?

de lever heeft toch ook een opname functie van voedingsstoffen en een uitscheidingsfunctie van giffen.

Zijn dat dezelfde cellen met 2 functies, of 2 verschillende cellen

Berichten: 1.116

Re: Longen-lever opname vs afgifte

Maar 1 cel kan toch niet gelijktijdig gas opnemen en gas afstaan?
Waarom zou dat niet kunnen? Een levercel kan toch ook afhankelijk van de omstandigheden glucose opnemen en afstaan? Daarnaast zijn het niet eens dezelfde gassen. Vergelijk het met het afstaan van albumine van een levercel en opname van glucose.

Of misschien een beter voorbeeld: het opnemen van glucose in cellen in onze darmen aan de ene kant en het afstaan aan de andere kant. Het is gewoon een kwestie van aan de ene kant de ene vorm van transporter zetten en aan de andere kant de andere transporter zetten.

Maar ik denk dat jij niet helemaal snapt hoe gasuitwisseling gaat: er zijn geen specifieke cellen voor die dat als functie hebben. Als jij inademt komt er lucht in jouw longen. Deze lucht heeft een hele hoge zuurstofspanning en een lage koolstofdioxidespanning. Lager dan in het bloed zit. Nu kunnen gassen gewoon door cellen heen diffunderen. Dus door dit spanningsverschil zul je zien dat zuurstof vanuit de lucht in de longen zich netto naar het bloed verplaatst en koolstofdioxide zich netto vanuit het bloed naar de lucht in de longen verplaatst, net zo lang totdat het spanningsverschil opgeheven is.

Doordat gassen gewoon door cellen heen kunnen diffunderen gaat dit gewoon vanzelf en heb je hier geen speciale functies nodig.

In de lever heb je wel een bepaalde taakdifferentiatie door de levercellen. Maar dat is meer door de positie van de levercel ingegeven dan door een werkelijk verschil in cellen. Je hebt wel enkele verschillende soorten cellen in de lever, maar dat is niet waarop jij waarschijnlijk doelt.

Het grootste deel van de lever bestaat uit levercellen (hepatocyten). Deze liggen allemaal in georganiseerd in lobuli (zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Lobules_of_liver). Deze lobuli zijn over het algemeen weergegeven als hexagonale figuren (in werkelijkheid ligt het er een beetje aan hoe je de lever aansnijdt), portale driehoeken of in acini. Laten we het even houden bij de hexagonale structuren.

Op de hoeken van het hexagonaal komen de leverarteriolen (vanuit de a. hepatica, komt uit de truncus coeliacus) en portale venen binnen. Daarnaast beginnen daar de galgangen (gal loopt in tegenovergestelde richting van het bloed).

In het midden van het hexagonaal zit een centrale vene, die het bloed afvoert.

Je kunt je voorstellen dat de levercellen die dichtbij de leverarteriolen zitten veel zuurstof en voedingsstoffen krijgen en de levercellen die dicht bij het centrum zitten veel minder (daarom wordt het op deze volgorde ook wel ingedeeld als zone I-III).

Levercellen met veel zuurstof (Zone I) blijken in de praktijk meer oxidatieve processen (aminozuur katabolisme/gluconeogenese/ureagenese, glycogenolyse, aanmaak van cholesterol, oxidatief metabolisme zoals vetzuurverbranding). Levercellen met weinig zuurstof (Zone III) doen meer aan niet-oxidatieve processen (glycolyse, glycogenese, liponeogenese, ketogenese, biotransformatie van medicijnen).

Maar wanneer je cellen uit zone I in zone III zou plaatsen, zouden ze zich exact hetzelfde gaan gedragen als de cellen die daar al zitten en vice versa. Zonder dat eigenlijk verder veel aanpassingen nodig zijn.

Kortom: één cel kan meerdere functies hebben. En een cel kan zelfs meerdere tegenovergestelde functies hebben. Een levercel kan bijvoorbeeld glycogeen maken, maar deze ook afbreken.

Berichten: 21

Re: Longen-lever opname vs afgifte

Super bedankt voor je uitgebreid antwoord

Reageer