Springen naar inhoud

Verschil in snelheid komeet en astro´de


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Helly1975

  Helly1975


 • >250 berichten
 • 767 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 september 2005 - 09:04

Ik zag gisteren op Discovery Science channel een reportage over kometen en astro´den. De voice-over vermeldde dat een komeet een 3x zo hoge snelheid heeft dan een astro´de, echter dit werd verder niet toegelicht. Hoe komt dit verschil in snelheid?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Brinx

  Brinx


 • >1k berichten
 • 1433 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 02 september 2005 - 09:22

Het gaat iets te kort door de bocht om te zeggen dat iedere komeet een 3 keer zo hoge snelheid heeft als iedere asteroide, natuurlijk. Wat ze denk ik bedoelen is dat, als je naar het binnenste gedeelte van het zonnestelsel kijkt, kometen veel hogere snelheden ten opzichte van de zon hebben dan asteroiden omdat ze doorgaans sterk excentrische (erg 'uitgerekte') banen beschrijven. Dit betekent dat ze van gebieden komen die ver van de zon liggen (meestal in de Kuiper gordel, zie http://en.wikipedia....iki/Kuiper_belt ). Als ze door kleine verstoringen in hun baan naar het binnenste gedeelte van het zonnestelsel beginnen te vallen, winnen ze enorm aan snelheid en zwiepen ze langs de zon of vallen er zelfs in (heel veel kometen zijn op deze manier gezien door SOHO: http://www.spaceref.....html?pid=17650 ). Asteroiden hebben wat 'normalere' banen, ze komen doorgaans niet van helemaal voorbij Neptunus en hebben dus minder grote snelheden wanneer ze zich in excentrische banen bevinden (ze zijn van minder hoog komen 'vallen'). Die verhouding van 3 op 1 kan ik zo een twee drie niet checken, maar het zal ongetwijfeld een gemiddelde verhouding zijn.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures