Springen naar inhoud

Dividend of verkopen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Reinier1985

  Reinier1985


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 september 2010 - 13:16

Beleggers zijn doorgaans erg geinteresseerd in het dividend beleid van een beursgenoteerde onderneming.

Nu vraag ik mij af: Als een onderneming geen dividend uitkeert en je hebt als belegger geld nodig, dan kan je natuurlijk ook gewoon je aandelen in die onderneming verkopen. Dividend is in feite een sigaar uit eigen doos. De onderneming kan natuurlijk in plaats van een dividend uitkering ook kiezen om overtollig cash te gebruiken om aandelen terug te kopen.
Als je het zo bekijkt, doet het er dus eigenlijk niet toe of een onderneming dividend uitkeert of niet. Vanwaar dan altijd die grote aandacht voor dividendbeleid?

Wat zijn dus eigenlijk de voordelen van dividend ontvangen boven het verkopen van aandelen? Ik kan eigenlijk alleen maar denken aan het verlies van zeggenschapsrechten door de verkoop van aandelen waardoor de belegger in de toekomst minder invloed kan uitoefenen op het beleid van de onderneming.

Weet iemand misschien nog andere argumenten die spreken voor dividend in plaats van verkoop van aandelen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Math-E-Mad-X

  Math-E-Mad-X


 • >1k berichten
 • 2477 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 september 2010 - 14:22

Dividend wordt als velen inderdaad beschouwd als een sigaar uit eigen doos. Het probleem wanneer je geen dividend uitkeert is alleen dat er eigenlijk nauwelijks nog een verband bestaat tussen de prestaties van een bedrijf en de waarde van het aandeel. Het aandeel is dan eigenlijk alleen nog maar een stukje papier en de waarde die er aan vast zit is een volledig fictief bedrag.

Als een bedrijf dat geen dividend uitkeert meer winst maakt, waarom zou de waarde van dat aandeel dan moeten stijgen? Wat heeft de waarde van het aandeel dan met de hoeveelheid winst te maken?

Nu is dit bovenstaande stukje niet helemaal waar overigens. Als de beurswaarde van het bedrijf en zijn winstgevendheid te ver uitelkaar zouden gaan lopen dan zou het een makkelijke overnamekandidaat vormen, dus valt er winst te halen voor speculanten die gokken op die overname. Daardoor moet het aandeel alsnog enigzins meegroeiten met zijn winstgevendheid, alleen gaat het dan wel heel erg indirect en is het moeilijk een objectieve waarde aan het aandeel toe te kennen. Je weet immers niet hoeveel een eventuele koper van het bedrijf voor de overname zou willen betalen.
while(true){ Thread.sleep(60*1000/180); bang_bassdrum(); }

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures