Springen naar inhoud

Website


 • Log in om te kunnen reageren

#1

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 september 2010 - 21:44

Hoi,

ik weet niet of de vraag hier past, maar ik dacht van wel, dus ;)


Ik hoor zo regelmatig mensen die een website lanceren waarop ze webdesign aanbieden. Nu heeft er iemand gevraagd de praktische kant een beetje te begeleiden, maar wat ik me nu afvroeg:

Moet je niet ingeschreven zijn als bedrijf dan? Handelsregister? Kan je nog een vakantiejob doen intussen?


Het is immers de bedoeling een beetje legaal te blijven hé ](*,)

Alvast bedankt!
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16624 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 16 september 2010 - 08:06

[quote name='In fysics I trust' post='628343' date='15 September 2010, 22:44']ik weet niet of de vraag hier past, maar ik dacht van wel, dus ;)[/quote]Ja hoor, al zijn je vragen alleen niet gerelateerd aan EU recht. De regels in je eigen land zijn in deze leidend, ook al zou je werk grensoverschrijdend zijn. Ik weet alleen niet of dat België of Nederland is, dus kan ik de prefix ook nog niet voor je aanpassen. ](*,)
[quote name='In fysics I trust' post='628343' date='15 September 2010, 22:44']Ik hoor zo regelmatig mensen die een website lanceren waarop ze webdesign aanbieden. Nu heeft er iemand gevraagd de praktische kant een beetje te begeleiden, maar wat ik me nu afvroeg:[/quote]Begrijp ik goed dat jij in opdracht van een webdesignbedrijf activiteiten gaat uitvoeren? Of ga je zelfstandig zaken uitvoeren voor derden? Is er sprake van 1 afnemer of meerdere?
[quote name='In fysics I trust' post='628343' date='15 September 2010, 22:44']Moet je niet ingeschreven zijn als bedrijf dan? Handelsregister?[/quote]Dat ligt eraan. Als jij maar 1 opdrachtgever hebt van dit soort werk, dan gaat de belastingdienst uit van een dienstverband. Er zijn dan 3 mogelijke situaties:
1. winst uit onderneming (WUO)
2. inkomsten uit dienstbetrekking (Loon)
3. resultaat uit overige werkzaamheden (ROW)

Dit is ook van belang voor je opdrachtgever. WUO is het meest duidelijke: je bent een onderneming, schrijft je als zodanig in bij de KvK en de hele santekriek. Dit zal echter voor jou niet het geval zijn omdat je maar een beperkt aantal uren per week in zal zetten gok ik. Daar ga ik vooralsnog dan ook maar niet over uitwijden.

Loon is het andere uiterste: eigenlijk komt het neer op gewone loondienst en je opdrachtgever is dan eigenlijk een tweede werkgever. Dat heeft wat effect op de inhoudingen, maar aan het eind van het jaar kun je dat simpelweg weer (grotendeels) terugvragen. Voor je opdrachtgever betekent dit wat meer zorgplicht (richting belasting, ziektewet, etc).

Derde is ROW. Eigenlijk kun je dat zien als een soort tussenvorm. Je komt niet in aanmerking voor bepaalde vormen van belastingaftrek maar er is ook geen sprake van een rechtstreeks dienstverband tussen jou en de opdrachtgever. Wel kun je gemaakte kosten aftrekken van de winst waardoor je weer minder belasting hoeft te betalen. Het voordeel t.o.v. Loon is dat je meestal meer overhoudt, het nadeel is wat meer administratief werk wat nu bij jou ligt i.p.v. bij de opdrachtgever.

Als je twijfelt over wat voor jou van toepassing is, dan kun je een Bericht bekijken
Kan je nog een vakantiejob doen intussen?[/quote]Daar zijn geen regels aan verbonden. Je mag van de belastingdienst rustig 100 banen hebben. De enige die daarover beslist ben jijzelf.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#3

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 september 2010 - 12:02

Alvast bedankt voor je uitgebreide reactie, Ger!

Ik woon trouwens in België, want dat maakt blijkbaar uit ](*,) Ik dacht dat dat tegenwoordig allemaal door de EU werd geregeld, maar blijkbaar heb ik het mis.

Het klopt inderdaad dat ik er een beperkt aantal uren per week tijd in zou steken, maar er is niet sprake van dat ik in dienst zou werken van... Eerder is het zo dat ik met twee personen zou samenwerken en dat zij er een pak meer tijd in willen steken en dat de opbrengst zou worden verdeeld evenredig met het aantal uren. (Ik zou dan bijvoorbeeld maar één vijfde leveren).

Ik weet niet of ik genoeg informatie heb gegeven?
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

#4

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16624 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 16 september 2010 - 14:49

Ik woon trouwens in België

Oké. Ik heb de prefix aangepast.

Verder kan ik je dan ook niet heel veel wijzer maken ben ik bang. De situatie zoals ik die schetste is die van Nederland, en ik heb eigenlijk geen idee hoe dat bij jullie geregeld is.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#5

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 september 2010 - 23:25

Ik kan alleen maar op een klein stukje van je vraag antwoorden: met "vakantiejob" bedoel je waarschijnlijk het werk dat je doet als jobstudent, waarbij je alleen een solidariteitsbijdrage van 2,5 of 4,5 procent op je loon verliest. Je mag als student 23 dagen werken in de maanden juli-augustus-september, en nog eens 23 gespreid over de rest van het jaar. Als je daar boven gaat (of meer dan xxxx verdient, maar dat doet er niet zo veel toe, dat is een hoog plafond), is het geen studentenarbeid meer en betaal je gewoon belastingen.

(Dat is het in een notendop, er zijn nog een aantal regels i.v.m. het aantal uren dat je mag werken zonder dat je je kindergeld verliest e.d.)

#6

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 september 2010 - 17:35

Toch allebei bedankt ](*,) !
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures