Springen naar inhoud

- - - - -

Hoe stellen de mensen het die de holocaust overleefden?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Dido

    Dido


  • >1k berichten
  • 1818 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 september 2010 - 23:11

Bij 12.746 mensen die de Holocaust hebben overleefd, gingen onderzoekers na hoe zij een periode van 44 jaar hebben doorstaan. De meeste van hen die nu nog leven, waren kinderen op het moment dat ze opgesloten werden in de concentratiekampen.
Er werd daarbij gepeild naar hun psychologisch welbevinden, het hebben van symptomen van een post-traumatische stressstoornis (PTSS), hun cognitief functioneren, hun lichamelijke gezondheid, of ze symptomen hadden van andere psychopathologie (bv. depressie, een angststoornis,...) en of ze stressgerelateerde klachten hadden.

Eerst even een zijsprongetje naar PTSS. Een PTSS voldoet aan de volgende kenmerken:

A) De betrokkene is blootgesteld aan een traumatische ervaring waarbij beide van de volgende van toepassing zijn:
1) Betrokkene heeft ondervonden, is getuige geweest van of werd geconfronteerd met een of meer gebeurtenissen die een feitelijke of dreigende dood of een ernstige verwonding met zich meebracht, of die een bedreiging vormde voor de fysieke integriteit van betrokkene of van andere.
2) Tot de reacties van betrokkene behoorde intense angst, hulpeloosheid of afschuw.

B) De traumatische ervaring wordt voortdurend herbeleefd op één (of meer) manieren (bv. herinneringen die zich opdringen, nachtmerries, herbelevingen van de traumatische gebeurtenis, intens lijden en lichamelijke reacties als men geconfronteerd wordt met een prikkel die erop lijkt)

C) Aanhoudend vermijden van prikkels die bij het trauma hoorden of afstomping van de algemene reactiviteit (die niet aanwezig waren voor het trauma)
bv.: proberen gedachten , gesprekken, plaatsen ed. gelinkt met het onderwerp te vermijden, bepaalde belangrijke aspecten van het trauma niet meer kunnen herinneren, vervreemding tov. anderen, moeite hebben om gevoelens te uiten,...

D) Aanhoudende symptomen van verhoogde prikkelbaarheid (die niet aanwezig waren voor het trauma) bv.: slaapproblemen, prikkelbaarheid of woede uitbarstingen, concentratieproblemen, overdreven schrikreacties vertonen,...

E) De stoornis (symptomen B, C en D) duurt langer dan 1 maand.

F.) De stoornis veroorzaakt duidelijk lijden of beperkingen in sociaal of beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere terreinen.

bewerkt uit: http://www.contextra...raanpakPTSS.htm
In deze studie ging men na of deze mensen symptomen hadden van een PTSS (ze moesten daarvoor dus niet noodzakelijk voldoen aan alle criteria van PTSS.

Holocaust-overlevenden vertoonden de volgende kenmerken, in vergelijking met een gewone controlegroep:
- ze hadden een lager psychologisch welbevinden, meer symptomen van PTSS en meer symptomen van andere psychopathologische stoornissen
- ze functioneerden cognitief even goed en hun lichamelijke gezondheid was gelijk aan die van de controlegroep
- diegenen die in Israël leefden, stelden het psychologisch beter en waren sociaal beter aangepast dat zij die in andere landen leefden

Blijkbaar is het dus zo dat ze, ook na 60 jaar, nog steeds post-traumatische stresssymptomen vertonen. Maar ondanks dit, konden ze zich toch nog voldoende aanpassen aan het dagelijkse leven.

De auteurs besluiten met aan te geven dat de overlevenden opvallend veel veerkracht ( = resilience = de capaciteit om om te kunnen gaan met stress) vertonen in hun dagelijkse leven, maar dat ze nog steeds de pijnlijke gevolgen dragen van hun traumatische verleden, in de vorm van diverse psychiatrische symptomen.

uit: Psychological pain of Holocaust still haunts survivors (20 sept. 2010)
full text van de studie: Efrat Barel, Marinus H. Van IJzendoorn, Abraham Sagi-Schwartz, Marian J. Bakermans-Kranenburg. Surviving the Holocaust: A meta-analysis of the long-term sequelae of a genocide. Psychological Bulletin, 2010; 136 (5)

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures