Springen naar inhoud

Verschillende methodes differentiaalvgl oplossen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

beanbag

  beanbag


 • >25 berichten
 • 44 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 september 2010 - 20:09

In mijn lessen ben ik steeds de methode tegengekomen met algemene en particuliere oplossing. Nu verwijst een professor mij naar het boek van Boyce : Elementary Differential Equations. In dit model wordt er van in den beginne de methode met integratiefactor aangeleerd.

Zijn deze methodes equivalent ? Valt er een van beiden te prefereren, bv meer algemeen gebruikbaar ?

Het gaat over lineaire eerste orde differentiaalvergelijkingen met variabele coefficienten.

Dankjewel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Puntje

  Puntje


 • >250 berichten
 • 316 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 oktober 2010 - 15:40

Algemene en particuliere oplossingen komen naar mijn weten in ieder boek voor. Het boek van Boyce begint met oplossen door middel van een integratiefactor. Ik heb zelf 2 calculus boeken en daar begint men ook met integratiefactoren. Voorafgaand uiteraard eerst een introductie over differentiaalvergelijkingen met seperabele vergelijkingen.

"Algemeen" betekent niet meer dan de oplossing voor een differentiaalvergelijking met ongedefineerde waarde voor de integratieconstante. "Particulier" betekent dat er een waarde toegekend kan worden aan deze constante, bijvoorbeeld bij beginwaardeproblemen. Uiteraard zijn deze zaken altijd van toepassing op differentiaalvergelijkingen en zul je ze ook in het boek van Boyce tegenkomen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures