Springen naar inhoud

- - - - -

Oeroude bloem


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 september 2010 - 11:34

Oeroude bloem
Een prachtig geconserveerd fossiel werpt nieuw licht op het ontstaan van bloemen.

Alsof hij in een bloemenpers is gedroogd, zo netjes ziet het fossiel van deze oeroude bloem eruit. Er zitten zelfs stuifmeelkorrels bij. Hij is gevonden in 47,5 miljoen jaar oud gesteente in PatagoniŽ, het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika. Het is duidelijk een samengesteldbloemige, en dat maakt de vondst sensationeel genoeg om in Science gepubliceerd te worden.

De bloemen van deze groep planten, waartoe bijvoorbeeld zonnebloemen en paardebloemen behoren, bestaan eigenlijk uit heel veel kleine bloemetjes, wat handig is voor bestuivende insecten. Ook de distelfamilie, waar dit exemplaar nog het meest op lijkt, hoort daarbij. Afgaand op DNA-vergelijkingen gingen onderzoekers er tot nu toe van uit dat zulke samengestelde bloemen zoín 50 miljoen jaar geleden zijn ontstaan, maar dat de distels pas 10 miljoen jaar later afsplitsten van de rest van de bloemen. Deze oerdistel stamt dus van voor die scheiding.

Klik op de link voor een foto: http://noorderlicht....richt/43979214/

Bron: Noorderlicht

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures