Springen naar inhoud

Moderatie (interactie) in spss


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gizmoli

  Gizmoli


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 september 2010 - 22:59

Hoi allen!

Ik ben bezig met een onderzoek naar de relatie tussen vrijetijdsactiviteiten en herstel.
Hierbij heb ik gekeken naar het effect van verschillende vrijetijdsactiviteiten (zoals sociale activiteiten, fysieke activiteiten, passieve activiteiten enz) op herstel. Ook heb ik gekeken naar de rol van motivatie voor een activiteit (moderator) in deze relatie. Er waren 2 moderatoren in mijn onderzoek namelijk: intrinsieke en extrinsieke motivatie. mijn hypotheses waren hierbij:

Hypothese 7a: Intrinsieke motivatie voor de activiteit modereert de relatie tussen vrijetijdsactiviteit en herstel, zodanig dat activiteiten tot meer herstel leiden naarmate men in meer intrinsiek gemotiveerd is.

Hypothese 7b: Extrinsieke motivatie voor de activiteit modereert de relatie tussen vrijetijdsactiviteit en herstel, zodanig dat activiteiten tot minder herstel leiden naarmate men in meer extrinsiek gemotiveerd is.

Nou is er bijvoorbeeld uit de resultaten gebleken dat intrinsieke motivatie de positieve relatie tussen fysieke activiteiten en herstel versterkt. Dus deze activiteiten leiden tot meer herstel naarmate intrinsieke motivatie hoger is. Ik moet nu een interactieplot maken, alleen kom ik er niet echt uit. Mijn onafhankelijke variabele en moderator zijn namelijke continue variabelen. Wij hebben tijdens onze studie altijd moderatoren gehad zoals geslacht (m/v), cultuur (westers/ niet-westers) enz. Dus variabelen die uit 2 categorien bestaan. en ook hadden we altijd een onafhankelijke variabele die categorisch was. Mijn vraag is dus hoe kan ik grafisch laten zien in SPSS dat er een interactie is.
ik hoop dat iemand mij kan helpen,

alvast bedankt,

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 september 2010 - 00:15

Ik ben niet echt de juiste persoon die je kan helpen, vrees ik (statistiek is niet echt m'n stokpaardje), maar ik kan je wel al het volgende meegeven:
de manier die ik daarbij leerde (ik vermoed dat het ook anders kan) was door de moderator op te delen in 3 groepen:
- de eerste groep = - 1 standaarddeviatie op motivatie
- de 2de groep = de gemiddelde score op motivatie
- de 3de groep = + 1 standaarddeviatie op motivatie
En dan krijg je 3 regressielijnen te zien, volgens de SD's.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#3

ferry

  ferry


 • >250 berichten
 • 954 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 september 2010 - 21:31

Hallo Gizmoli,

Jeremy Dawson heeft een hele handige site voor het tekenen van interactie-effecten. Je berekent de effecten in SPSS en voert ze vervolgens in, in de xls-files op de site.

http://www.jeremydaw...o.uk/slopes.htm

Groeten,
Ferry

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures