Springen naar inhoud

- - - - -

Sterke signalen uit de draaikolk rond een nieuw ontdekt zwart gat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 oktober 2010 - 08:03

Geplaatste afbeelding

Een team astronomen heeft een zeer sterke en brede ijzer-emissielijn gevonden in het röntgenspectrum van XTE J1652-453, een recent ontdekt röntgendubbelstersysteem dat zeer waarschijnlijk een zwart gat bevat.
De ontdekking heeft tot enige opschudding geleid binnen de sterrenkundige wereld. Dit is namelijk de eerste keer dat zo'n sterke lijn is waargenomen bij een röntgenbron in ons eigen melkwegstelsel, en niet iedereen is het erover eens dat de metingen juist kunnen zijn. Maar omdat deze bron gelijktijdig met twee röntgen-telescopen (XMM-Newton en Rossi X-ray Timing Explorer) is waargenomen, en de beide instrumenten hetzelfde resultaat laten zien, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat de metingen aan het röntgenspectrum zeer solide en betrouwbaar zijn. Bovendien is, naast de sterkte van de emissielijn, de vorm van de waargenomen lijn een belangrijke bevinding, omdat deze karakteristiek blijkt te zijn voor een roterend zwart gat.

Lees meer ... Nova
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures