Springen naar inhoud

- - - - -

Verklaring voor klachten bij violisten en pianisten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 oktober 2010 - 08:09

Veel pianisten en violisten klagen over onverklaarbare symptomen zoals stijfheid, tintelingen en krampen aan schouder, nek en bovenste ledematen. Onderzoekers toonden aan dat die klachten veroorzaakt worden door een conflict in de hersenen.
Slechts bij een derde van deze klachten is er een duidelijke medische oorzaak. In de meeste gevallen gaat het echter om vage symptomen zoals stijfheid, tintelingen, pijn, vermoeidheid, krampen ter hoogte van schouder, nek en bovenste ledematen zonder duidelijke oorzaak.
Onderzoekers hebben aangetoond dat een conflict in de verwerking van bewegingsinformatie een rol kan spelen in het ontstaan van klachten bij professionele violisten. Dit kan als volgt verklaard worden: de hersenen ontvangen informatie uit de spieren en gewrichten over de lopende bewegingen. Op basis van deze gegevens wordt er een ‘bewegingsplan’ gemaakt voor de volgende bewegingen. Om bewegingen te kunnen controleren en sturen wordt dat bewegingsplan ter hoogte van de hersenen continu vergeleken met de binnenkomende informatie over de lopende bewegingen. Normaal verloopt dit proces automatisch en onbewust, en zullen er indien nodig kleine aanpassingen worden doorgevoerd aan de lopende bewegingen. Maar in geval van conflict tussen beide informatiebronnen zal dit proces bewust ervaren worden. De hersenen zullen de persoon in kwestie waarschuwen voor deze ‘abnormale’ informatieverwerking door het produceren van alarmsignalen zoals tintelingen, een onaangenaam of vreemd gevoel en spierspanningen.

Lees meer ... Universiteit Antwerpen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures