Spoel voor hoge frequenties en hoge velden.

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 39

Spoel voor hoge frequenties en hoge velden.

Ik ben met een groep bezig met een practicum op te stellen. Hiervoor hebben we een magnetish veld nodig dat wisselt van 20Hz tot 20kHz. Ofwijl we willen een spoel hebben die weinig last heeft van zelfinductie, dus weining windingen. Maar toch een hoog magnetish veld, we zitten te denken aan een spoel van 20 windingen over 20 cm. De vraag waar we nu mee zitten is hoe dun kunnen we de spoel houden zodat deze niet doorbrand. Warm worden, en niet aan NEN normen voldoen is geen probleem. Tenzij het warmworden het gedrag van de spoel beinvloed.

Heeft iemand hier input op?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Spoel voor hoge frequenties en hoge velden.

Hoeveel stroom wil je er door sturen? Normaal kan koperdraad 10A per mm2 hebben, als je accepteert dat hij flink warm wordt kan je wel naar 20A per mm2 gaan.

Berichten: 473

Re: Spoel voor hoge frequenties en hoge velden.

... ... dat wisselt van 20Hz tot 20kHz.
Dat klinkt precies als het gehoorbereik van een mens ;)

Een eigen luidsprekerke aan het maken??

Waarom dan geen oude uit een radio openbreken en "spieken" hoe zij het doen?

Zoals Klazon reeds aanhaalde, warm worden komt van stroom die je erdoor jaagt maar veldsterkte hangt oa. van het aantal wikkelingen. Check de formule eens van veldsterkte, waar staat het aantal windingen????

Dan nog dit: "we willen een spoel hebben die weinig last heeft van zelfinductie" een spoel heeft geen last van zelfinductie :)

Jij, of beter gezegd, je elektrische/elektronische schakeling zal last hebben van de zelfinductie van je spoel :) of is het ;) ??

Berichten: 39

Re: Spoel voor hoge frequenties en hoge velden.

We zitten te kijken naar stromen tot ca 100 ampere.

En nee we zijn geen speaker aan het maken, we doen een experiment met faraday rotatie, waar we een geluidssignaal willen overbrengen d.m.v. faraday rotatie.

De zelfinductiewaarde van de spoel hangt ook sterk af van het aantal windingen. Bij een spoel met meer dan 20 windingen komen de hoge tonen er al snel niet meer door. En aangezien de formule voor veldsterkte ook afhangt van het aantal windingen, zijn zeer hoge stromen nodig om een fatsoenlijk veld te creëeren

Berichten: 473

Re: Spoel voor hoge frequenties en hoge velden.

Heb je deze link al eens bekeken?

Ze spreken hier van een spoel met 1400 windingen en stromen tot (slechts) 3 Ampére.

Welke bron had je in gedachten die 100A bij 20kHz kan leveren?

Berichten: 39

Re: Spoel voor hoge frequenties en hoge velden.

Het probleem met zon spoel is dat die geen 20 khz stromen doorlaat, verder is er door een kleine miscommunicatie geconcludeerd dat het toch ombogelijk word met ons budget. Daarom nu de vraag: Is er een effect waarbij de polarisatie van licht verandert aan de hand van een electrish veld? aangezien dit makkelijker te varieren is.

Reageer